Твърди се, че сваленият президент на Нигер изпитва недостиг на храна под домашен арест, 2 седмици след преврата

...
Демонстранти се събират пред посолството на Нигер в Париж в
Коментари Харесай

Демонстранти се събират пред посолството на Нигер в Париж в подкрепа на президента на Нигер Мохамед Базум и ECOWAS, събота, 5 август 2023 г. Демонстранти се събират пред посолството на Нигер в Париж в подкрепа на президента на Нигер Мохамед Базум и ECOWAS, събота, 5 август 2023 г. - Авторско право Sophie Garcia/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени. От Euronews  с AP Публикувано на 10/08/2023 - 06:53

Сваленият президент на Нигер остава без храна и при все по-тежки условия две седмици след като беше свален с военен преврат и поставен под домашен арест, каза съветник в сряда.

Държавният департамент на САЩ изрази дълбока загриженост относно „влошаващите се условия“ на задържането му.

РЕКЛАМА

Президентът Мохамед Базум, демократично избраният лидер на западноафриканската нация, е държан в президентския дворец в Ниамей със съпругата и сина си, откакто бунтовни войници се нахвърлиха срещу него на 26 юли.

Семейството живее без ток и има само ориз и консерви за ядене, каза съветникът. Базум остава в добро здраве засега и никога няма да подаде оставка, според съветника, който не беше упълномощен да обсъжда деликатната ситуация с медиите и говори при условие за анонимност.

Политическата партия на Базум излезе с изявление потвърди условията на живот на президента и каза, че семейството също е без течаща вода.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с Базум във вторник относно скорошните дипломатически усилия, се казва в изявление, а Блинкен „подчерта, че безопасността и сигурността на президента Базум и семейството му е от първостепенно значение. Изявлението на Държавния департамент в сряда призова за незабавното им освобождаване.

Тази седмица новата военна хунта на Нигер предприе стъпки за утвърждаване на властта и отхвърли международните усилия за посредничество. В сряда той обвини бившия колонизатор Франция, че се опитва да дестабилизира страната, да наруши нейното затворено въздушно пространство и да дискредитира лидерите на хунтата. Министерството на външните работи и на отбраната на Франция в съвместно изявление нарекоха обвиненията неоснователни.

В понеделник хунтата назначи нов министър-председател, цивилния икономист Али Махаман Ламин Зейн. Той е бивш министър на икономиката и финансите, който напусна поста след предишен преврат през 2010 г., който свали тогавашното правителство. Зейн по-късно работи в Африканската банка за развитие.

„Създаването на правителство е важно и сигнализира, поне за населението, че те имат готов план с подкрепата на цялото правителство“, каза Анелиз Бернар, бивш служител на Държавния департамент, специализирала по африканските въпроси и сега е директор на Strategic Stabilization Advisors, група за съвети по риска.

Хунтата също отказа да допусне екипи за медитация от ООН, Африканския съюз , и западноафриканския регионален блок ECOWAS, позовавайки се на „очевидни причини за сигурност в тази атмосфера на заплаха“, според писмо, с което Асошиейтед прес се запозна.

ECOWAS заплаши да използва военна сила, ако хунтата го направи да не възстанови Базум до неделя, краен срок, който хунтата пренебрегна и който премина без действие от ECOWAS. Очаква се блокът да се срещне отново в четвъртък, за да обсъди ситуацията.

Държавният преврат в Нигер: Замесена ли е Русия? ECOWAS ще се срещне в четвъртък, след като хунтата в Нигер се противопостави на ключовия краен срок и затвори въздушното пространствоЕС казва, че все още има място за посредничество в Нигер, но хунтата отхвърля мисията за преговори на ECOWAS

Изминаха точно две седмици, откакто войниците за първи път задържаха Базум и завзеха властта, твърдейки, че могат да свършат по-добра работа в защитата на нацията от джихадисткото насилие. Групи, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", опустошиха района на Сахел, огромно пространство на юг от пустинята Сахара, което включва част от Нигер.

Повечето анализатори и дипломати казаха, че посоченото оправдание за преврата е нямат тежест и поглъщането е резултат от борба за власт между президента и началника на неговата президентска гвардия, генерал Абдурахман Чиани, който сега казва, че управлява страната.

РЕКЛАМА

Превратът идва като удар за много страни на Запада, които виждаха Нигер като един от последните демократични партньори в региона, с които можеха да работят, за да отблъснат екстремистката заплаха. Освен това е важен доставчик на уран.

Партньорите на Нигер заплашиха да спрат стотици милиони долари военна помощ, ако не се върне към конституционното управление.

Докато кризата се проточи 25-милионното население на Нигер понася основната тежест. Това е една от най-бедните страни в света и много нигерийци живеят на уста и казват, че са твърде фокусирани върху намирането на храна за семействата си, за да обърнат много внимание на ескалиращата криза.

Сурова икономика и пътуване санкциите, наложени от ECOWAS след преврата, са довели до покачване на цените на храните с до пет процента, според търговци. Еркман Чибозо, собственик на магазин от съседен Бенин, който работи в столицата на Нигер, Ниамей, каза, че е било трудно да внесе нещо в страната, за да зареди магазина си близо до летището.

Ако продължи така, ситуацията ще стане много трудно, каза той.

РЕКЛАМА

Хунтата затвори въздушното пространство на Нигер тази седмица и временно спря разрешението за дипломатически полети от приятелски и партньорски страни, според Министерството на външните работи .

И.д. заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нуланд се срещна с лидерите на преврата, но каза, че те са отказали да й позволят да се срещне с Базум. Тя описа разбунтувалите се офицери като неподатливи на нейните призиви за започване на преговори и възстановяване на конституционното управление.

Съединените щати имат около 1100 военни в страната и виждат Нигер като стратегически и надежден партньор в региона.

Все пак Нуланд постигна повече напредък от други делегации. Предишна делегация на ECOWAS беше възпрепятствана да напусне летището.

Не е ясно колко координация е включена в различните усилия за посредничество. Някои експерти се притесняват, че ако работата не е координирана, това може да подкопае ECOWAS.

РЕКЛАМА

„Мисля, че САЩ биха стигнали до modus vivendi с тази хунта, ако хунтата се окаже особено податлива за интересите на САЩ, но това изглежда не е на масата за сега,” каза Александър Търстън, асистент по политически науки в университета в Синсинати.

Анализаторите казват, че колкото повече време е необходимо, решение, колкото повече време има хунтата да се окопае и толкова по-малко инерция ще има да я свали. Други африкански нации също са разделени относно това как да продължат.

Съседните Мали и Буркина Фасо, и двете се управляват от военни режими, застанаха на страната на хунтата и предупредиха, че намесата в Нигер би била „равнозначна на обявяване на война” срещу тях. В съвместно писмо във вторник до ООН двете страни призоваха организацията да „предотврати с всички средства, с които разполага, въоръжени действия срещу суверенна държава“.

Мали и Буркина Фасо също изпратиха свои представители в Ниамей тази седмица за обсъждане на военни варианти. Официални лица от всички страни казаха, че преговорите са преминали добре.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР