Топлината ще намали БВП на европейските страни с до един пункт, показва проучване

...
Мъж си почива по време на горещ и слънчев летен
Коментари Харесай

Мъж си почива по време на горещ и слънчев летен ден в Мадрид, Испания, 19 юли 2023 г. Мъж си почива по време на горещ и слънчев летен ден в Мадрид, Испания, 19 юли 2023 г. - Авторски права AP Photo/Manu Fernandez От Euronews, AFP Публикувано на 09/08/2023 - 10:21

Скорошните горещи вълни биха могли да намалят глобалния растеж с почти 0,6 процентни пункта през 2023 г., като няколко европейски държави ще бъдат особено засегнати, според оценка на Allianz Trade.

Кредитната застрахователна компания прогнозира в проучване, публикувано тази седмица, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания може да бъде намален с един пункт, на Гърция с 0,9 пункта, на Италия с 0,5 пункта и на Франция с 0,1 пункта.РЕКЛАМА

„Един ден на екстремни горещини, надвишаващи 32 градуса (по Целзий), е еквивалентен на половин ден на стачка", каза Allianz Trade.

Кредитният застраховател , който комбинира наличните данни и проучвания, за да достигне до прогнозите си, очаква, че горещините тази година „можеха да струват 0,6 пункта от БВП“ в световен мащаб, добавяйки, че това „е значително и подчертава тежестта на климатичните рискове“.

„През последните месеци Съединените щати, Европа, Китай и други страни в Азия претърпяха рекордно покачване на температурата [...] Изменението на климата ще увеличи честотата и интензитета на екстремни горещини, създавайки „ново нормално“ на горещи вълни, суши и горски пожари. Такива събития оказват влияние не само върху хората и дивата природа, но и върху икономиките“, пише Allianz Trade в своето проучване. 

Той също така казва, че „служителите, засегнати от топлината, намаляват работното си време, забавят задачи и правят грешки. Намаляването на производителността на работното място в резултат на екстремни температури е добре известен феномен."

БВП на Китай може да бъде повлиян отрицателно с до 1,3 пункта, докато икономиката на САЩ може да бъде приписан с 0,3 пункта. 

Европейската служба Коперник потвърди във вторник, че юли 2023 г. е най-горещият месец, наблюдаван някога на Земята, откакто започват записите.

Миналият юли беше с 0,33°C по-топъл от Юли 2019 г., който държеше рекорда до момента със средна температура от 16,63°C.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР