Война в Украйна: Русия „насочва“ спасителите, ракети „Пейтриът“ в Полша, Москва „пречи“ на атаката

...
Украинската служба за спешни случаи, спасители работят на мястото на
Коментари Харесай

Украинската служба за спешна помощ, спасителите работят на мястото на сграда, повредена след руски ракетни удари в Покровск, Донецка област, Украйна, вторник, 8 август 2023 г. Украинската служба за спешни случаи, спасители работят на мястото на сграда, повредена след руски ракетни удари в Покровск, Донецка област, Украйна, вторник, 8 август 2023 г. - Авторски права AP/AP От Euronews  с AFP Публикувано на 09/08/2023 - 08:16•Актуализирано 08:20

Всички последни събития от войната в Украйна.

Русия „осуетява“ украинска атака с дрон

Руската противовъздушна отбрана свали два украински дрона, насочващи се към Москва, съобщиха руските власти рано в сряда.

РЕКЛАМА

„Над територията на Московска област беше предотвратен опит за нападение, ръководено от Киев, с използване на безпилотни летателни апарати“, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

Няма жертви или щети, добави министерството.

Атаките с украински дронове на руска територия се умножиха през последните седмици, често насочени към Москва и анексирания Кримски полуостров.

Берлин предлага на Полша противоракетни системи Patriot

Германия заяви във вторник, че е предложила да удължи разполагането на своите системи за противоракетна отбрана Patriot в Полша, вероятно до края на годината.

Берлин разположи три от ракетните системи земя-въздух в източна Полша през януари, след като в края на 2022 г. полско село беше засегнато от експлозия, за която се смята, че е от заблудена украинска отбранителна ракета.

Това внедряване първоначално беше планирано да продължи максимум шест месеца. Но германското министерство на отбраната каза, че е предложило на Варшава да запази тези батерии Patriot "през ​​лятото и вероятно до края на годината".

То обаче посочи, че няма планове за удължаване след 2023 г.

Министърът на отбраната на Полша първоначално отхвърли предложението на Германия, като помоли Берлин да ги изпрати в Украйна, вместо да се борят с руската инвазия, след което се съгласи.

Германия, основен доставчик на оръжие за Киев, също изпрати система Patriot в Украйна.

„Двойно натискане“: Украйна обвинява Русия, че е насочена към спасители

Украински служители във вторник обвиниха Кремъл, че умишлено атакува спасители, като удря жилищни сгради с две последователни ракети — първата, за да привлече екипажи на сцената, а втората, за да ги рани или убие.

Ударите в понеделник вечерта в източния град Покровск убиха девет души и раниха повече от 80 други, украински Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

РЕКЛАМА

Според украинските власти един от убитите е служител на спешната помощ. Повечето от ранените бяха полицаи, служители на спешната помощ и войници, които се втурнаха да помогнат на жителите.

От началото на войната Русия използва артилерия и ракети, за да удари цели и след това удари точно същото място около 30 минути по-късно, често удряйки спешни екипи, реагиращи на първия взрив.

Тактиката се нарича „двойно почукване“ на военен жаргон. Руснаците са използвали същия метод в гражданската война в Сирия.

Руското министерство на отбраната твърди, че е ударил команден пункт на украинската армия в Покровск.

Твърденията на никоя от страните не могат да бъдат независимо проверени.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР