Москва обещава „наказание“ за атаките на Украйна с морски дронове срещу руски кораби

...
На това изображение от видео, публикувано в събота, 5 август
Коментари Харесай

В това изображение от видео, публикувано в събота, 5 август 2023 г., морски дрон се приближава до руски танкер в Черно море. На това изображение от видео, публикувано в събота, 5 август 2023 г., морски дрон се приближава до руски танкер в Черно море. - Авторски права AP/AP от с AP, AFP Публикувано на 06/08/2023 - 08:10

Докато Москва обещава това, което нарече „наказание“ за атаките на украински морски дронове срещу руски кораби, президентът Зеленски каза, че светът ще спечели от приемането на мирната формула от 10 точки на Киев, представена на преговорите в Саудитска Арабия.

Две атаки с морски дронове срещу руски кораби несъмнено разтърсиха Москва.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова изтъкна нападението срещу руския танкер „Сиг“, като го нарече „варварско действие, което няма поправка“.

„Не може да има оправдание за такова варварски действия, те няма да останат без отговор и техните автори и извършители неизбежно ще бъдат наказани“, написа тя в приложението за съобщения Telegram.

Война в Украйна: атака на военноморска база в Крим, Киев „доминира“ фронтовата линия, Русия удря църквата в ХерсонВойна в Украйна : Москва Киев атаки с дронове, Русия „въоръжава“ твърдение за глад, Wikipedia и Apple глобени Украйна морска атака с дрон нанесе щети на руски танкер в Черно море близо до Крим

През нощта Украйна съобщи за повече руски ракетни удари, по-специално срещу „Мотор Сич“ завод в град Запорожия. Съоръжението е важно за Киев за поддръжката и ремонта на самолетни двигатели.

Русия в събота каза, че е превзела селище в североизточна Украйна, където Киев съобщава за зачестили атаки.

" В района на Купянск, в резултат на компетентните и професионални действия на военните части на Западното командване, беше освободено село Новоселивске“, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

Той добави: настъпателни операции на широк фронт... подобриха положението" на руските сили.

В петък украинската армия заяви, че е изправена пред нарастващ брой атаки на изток.

„Броят на вражеските атаки се е увеличил. Водят се тежки битки“, каза говорителят на армията Ганна Маляр в Telegram.

Среща на върха в Джеда

Докато боевете продължават, има и активност на на дипломатическия фронт, макар и в отсъствието на Русия.

Киев представи формула за мир от 10 точки на преговорите в Джеда, Саудитска Арабия, на които Москва не беше поканена.

Андрий Йермак, ръководителят на украинската делегация, написа в Туитър, че формулата за мир е единственият начин за прекратяване на войната, твърдейки, че това ще бъде от полза за всички нации и глобалната сигурност.

„Като цяло , там са представени 42 държави“, каза президентът Володимир Зеленски. „Различни континенти, различни политически подходи към глобалните дела. Но всички са обединени от приоритета на международното право. И именно за това Украйна предложи Формулата на мира, защото международният ред, основан на правила и нарушен от руската агресия, трябва да бъде възстановен ."

Той добави, че в кулоарите на срещата на върха се провеждат и двустранни разговори с други нации.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР