Фалшивите видеоклипове за спасяване на животни са измама за правене на пари, казват активисти

...
ЗА ИЛЮСТРАЦИОННИ ЦЕЛИ - Фалшивите видеоклипове за спасяване причиняват сериозни
Коментари Харесай

ЗА ИЛЮСТРАЦИОННИ ЦЕЛИ - Фалшивите спасителни видеоклипове причиняват сериозни психологически и физически щети на животните ЗА ИЛЮСТРАЦИОННИ ЦЕЛИ - Фалшивите видеоклипове за спасяване причиняват сериозни психологически и физически увреждания на животните - Авторско право Ellen F. O'Connell/AP от Публикувано на 08.06.2023 г. - 07:00 ч.

Видеоклиповете за спасяване получават милиони гледания онлайн, но често са инсценирани и причиняват сериозни психологически и физически увреждания на животните.

Онлайн се появи жестока тенденция и социалните медии изглежда не правят много, за да я спрат.

Видеоклиповете на животни в беда, които след това са спасени в последния момент, са популярни в TikTok и YouTube.

Обикновено потребителите виждат сценарий като кученце, удушено от змия, или куче, вързано за дърво или железопътни релси със заплаха от приближаващ влак.

След това в последния момент те са спасени от случаен наблюдател.

Но активистите на кампанията казват, че тези видеоклипове са инсценирани, за да печелят пари.

Как да забележите инсцениран видеоклип за спасяване на животни

Те могат да причинят изключително физическо и психологическо увреждане на участващите животни, включително нараняване и понякога смърт.

Ние не се свързваме с нито един от видеоклиповете или акаунтите, за да избегнем привличането на трафик към тях.

„Една тенденция, която наблюдаваме напоследък, са видеоклипове за спасяване на кученца, в които кучетата са поставени в несигурни и ужасяващи ситуации", обяснява Нина Джакел, активист и основател на базираната в САЩ неправителствена организация Lady FreeThinker.

"Но тогава ще видите същото това куче в друго видео. Можете често идентифицират едни и същи животни, които се използват отново и отново, което е един от начините да забележите съмнителен канал“, казва тя пред Euronews Green.

Ситуациите, в които животните попадат в тези видеоклипове, са изключително необичайни. „Но тези режисьори изглежда ги намират [хванатите в капан животни] отново и отново.

Възможно е законен да се натъкне на животно в отчаяна нужда от време на време, но не през цялото време. И ако това е единственото нещо, което този канал публикува, това е доста добър знак, че това е фалшив спасителен канал“, казва Джакъл.

Но много потребители на социалните медии все още са заблуждавани да вярват, че тези сценарии са законни.

Проверка на фактите: Животните открили ли са земетресенията в Турция и Сирия, преди да се случат? Проверка на фактите: Трябва ли да се тревожим за птици, които се тълпят по улиците и падат от небето?

Много от коментарите под фалшиви видеоклипове за спасяване са окуражаващи или благодарят на „спасителите на хора“ за тяхната работа.

Защо хората поставят толкова опасни или вредни ситуации? Защото в социалните медии, колкото повече потребители гледат видеоклипа ви, толкова повече пари прави собственикът на видеоклипа.

Популярните видеоклипове могат да направят хиляди евро.

Какво правят платформите на социалните медии, за да спрат тези видеоклипове?

През март 2021 г. YouTube обяви, че ще забрани фалшиви видеоклипове за спасяване на животни.

Но оттогава са били публикувани повече от сто и стотици не са били изтрити, според проследяване от Lady FreeThinker.

Нейната благотворителна организация заведе дело срещу YouTube през 2021 г., обвинявайки платформата, че не е премахнала съдържание за малтретиране на животни. Съдебният процес продължава.

Семейство големи котки вече живее „живот, достоен за тигър“ след 15 години във вагон на влак Доброволец изминава 100 км на ден, за да спасява животни в засегнатата от земетресението северозападна Сирия

Как да докладвайте за инсценирани видеоклипове за спасяване на животни

Какво можете да направите, за да опитате да спрете тези видеоклипове?

Джакел предлага незабавно да докладвате видеоклипа на платформата на социалните медии и да го маркирате като .

„Колкото и да е трудно да не споделяте, не го правете. Когато правите това, вие всъщност им осигурявате [създателите на видеоклипове] повече гледания, което потенциално им носи повече пари. Вие също променяте алгоритъм, така че други хора да могат да видят видеоклипа в предложените от тях канали“, обясни Джакъл.

„Ако можете, дори не го гледайте. Ако някой го сподели с вас, не кликвайте върху възпроизвеждане. Искате да взаимодействате възможно най-малко с видеоклипа.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР