Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев е поредното, което

...
Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев е поредното, което
Коментари Харесай

Биволъ: Зам.-министър си е построил имение за половин милион с европари

Името на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев е следващото, което излиза около аферата " Апартаментгейт ". Той се оказва притежател на парцел, в който е издигната “къща за посетители ”, финансирана с 380 000 лева по план на Програмата за развиване на селските региони, разкрива проверяващият уебсайт Биволъ.

Плащането е утвърдено от ДФЗ през декември 2015 година, единствено месец откакто Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Според медията обаче имението с половин декар РЗП в никакъв случай не е функционирало като фамилен хотел за развиване на селски туризъм. Вместо това то се употребило за частна вила от Манолев и фамилията му.

Има и специфична екстра, сходно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански, написа Биволъ.

Според следствието, което е осъществено взаимно с " Благоевград Нюз " Манолев е купил терена от 1800 кв. м. по пътя сред Сандански и курорта Попина лъка при започване на 2013 година от компанията “Ди Ди Ви ”. Тя е основана година по-рано, благосъстоятелност е на панамската офшорка Kelgrin Inc. Дружеството незабавно стартира да изкупува атрактивни парцели в курортни зони към Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна.

Манолев е нейният първи клиент.

По-малко от месец след покупката зам.-министърът учредява право на градеж на “жилищна постройка – къща за посетители ” с РЗП 530,47 кв.м. на компанията “Агротрейд – Ана Димитрова ” ET. Едноличното сдружение е записано единствено седмица откакто Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на градеж на “Агротрейд ” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство. 

Междувременно компанията сполучливо написа есе до ДФЗ за дотация от 390 160 лева по ПРСР. Общата стойност на плана е за 564 174 лева одобрени разноски по контракт. Строежът на имението от половин декар завършва сполучливо през октомври 2015 година и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ откриват, че планът е изпълнен тъкмо с дребни дефекти и удържат към 800 лева от дотацията поради разминавания в количествено-стойностните сметки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е началник на ДФЗ. През декември 2015 той разписва заплащането и по този начин впечатляващият строеж излиза единствено 170 000 лева, разкрива Биволъ.

Медията цитира и мнението на засегнатия зам.-министър, който посредством държавната пресслужба дава следното обяснение:

" Нямам никаква благосъстоятелност в Сандански.
През 2012 година притежавах парцел, който продадох на упоменатото от вас сдружение. Мястото не е заявено тъй като няма по какъв начин да заявявам нещо, което не е моя благосъстоятелност. Сделката е направена още през 2012 година, когато съм бил в частния бранш.
Да, несъмнено познавам се с Ана Димитрова – както споделих, аз съм й продал парцела. В следствие съм бил и клиент на упоменатото място за настанявяне – против възнаграждение, за което имам и издадени документи.
Що се отнася за оставката – подготвен съм да я подам във всеки един миг. Надявам се сходен акт да е обвързван с работата ми, а не с възможни подозрения. "

Манолев бе посочен за министър на превоза след оставката на Ивайло Московски. Кандидатурата му обаче се спъна поради следствие на седмичника " Капитал ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР