Името на Мария Спасова ще се свързва с химичния елемент

...
Името на Мария Спасова ще се свързва с химичния елемент
Коментари Харесай

Българка с място в Менделеевата таблица

Името на Мария Спасова ще се свързва с химичния детайл антимон, тъй като името й беше вписано под същия номер – 51, в периодическата система за млади химици, съобщи БНР.
Това е почетeн лист, въведен по самодейност на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC). Общо 100 и осемнайсет учени на бъдещето от целия свят ще намерят място в Менделеевата таблица по случай оповестяването на 2019-а за нейна интернационална година и един век от основаването на IUPAC.
Мария Спасова заслужи признанието на Международния съюз по чиста и приложна химия за достиженията си в региона на дизайна и приемането на биосъвместими и биоразградими полимери и материали на тяхна основа, употребявани в биомедицината, селското стопанство и защитните суперхидрофобни дрехи. Тя към този момент зае мястото си в периодическата система, чието попълване с имена на млади учени ще продължи доникъде на идната година. Българката работи в Института по полимери към Българска академия на науките, където съумя да конструира уред за нановлакна с приложение в медицината, в това число и при лекуването на рак.
„ Освен че се занимаваме със синтез, охарактеризиране и дизайн на биосъвместими полимери, ние използваме разнообразни модерни техники, с цел да ги формоваме. – споделя за работата си в института доцент доктор Мария Спасова. – Една от тези техники е електроовлакняването – авангардна нанотехнология, която разрешава да се получават микро- и нановлакнести материали с евентуално приложение в области като медицината, фармацията, тъканното и клетъчното инженерство, за изработката на датчици, филтри, защитни военни дрехи. ”
Именно посредством тази техника в лабораторията на Мария Спасова основават нов материал на основата на хитозан, който се употребява като превързочен материал. „ Поставен върху раната, материалът стопира кървенето ѝ, в случай че е от отворен вид, не разрешава да се развиват бактерии и по този начин тя може и да диша. – споделя още Мария Спасова. – Също по този начин в доста от полимерните материали, формовани посредством електроовлакняване, могат да се включват разнообразни медикаменти от синтетичен или от естествен вид, както и противоракови медикаменти. По този метод се усъвършенства лечебното им деяние и се понижават страничните резултати. ”
Друго нейно достижение оказва помощ в селското стопанство, където благодарение на авангардната технология растенията биват предпазвани както от вредители, по този начин и от неподходящото въздействие на околната среда. Имитация на структурата на лотосовото листо пък стои в основата на тъкан за военни дрехи. Тъканта не се мокри, защото капките върху нея се изтъркулват при надолнище, също така се самопочиства. Това изобретение има приложение и във всекидневието и към този момент се оферират спрейове на основата на суперхидрофобни материали и наночастици.Попадането в периодическата система за млади химици е следващ триумф за Мария Спасова. През 2008 година дисертацията й е отличена като една от шестте най-хубави в света за последните няколко години от Швейцарския механически университет. Там тя е поканена персонално да показа научния си труд, а след това на негова основа са оповестени пет проучвателен работи в най-авторитетни научни издания. И макар че скоро по-късно печели стипендия за специализация от белгийското държавно управление и има опция да остане за непрекъснато в Белгия, Мария Спасова взема решение там да надгради знанията си, а след това да се завърне в България и да прави просвета.

„ У нас изискванията са разнообразни от финансова позиция, апаратурно оформление и материална база – споделя Мария Спасова, уточнявайки, че не се счита за щастливо изключение измежду сътрудниците си. – Но като цяло българските химици доста добре стоят в интернационалната ранглиста, защото един академик се прави оценка по неговите наукометрични индикатори. Така че публикуваме, патентоваме, имаме доста цитати, сложени сме добре и сме разпознаваеми. ”Името на българския академик няма да участва постоянно в Менделеевата таблица, само че както споделя Мария Спасова, това е една символика, която ще остане като вест и ще може да се чете даже след 100 години.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР