Името Буча доби световна известност. Може би дори сравнима с

...
Името Буча доби световна известност. Може би дори сравнима с
Коментари Харесай

``Бих простил на касапите от Буча, но Кирил не е патриарх`` -

Името Буча доби международна популярност. Може би даже сравнима с тази на Аушвиц. Някой ден евентуално и там ще идват тълпи радостни туристи, които знаят, че би трябвало да им е тъжно и съществено, само че някак си просто няма да го усещат по този начин.

Руските танкове и разрушени здания към този момент са финален вик на модата, на чийто декор актьори, инфлуенсъри и елементарни хора се снимат. Интересно дали някои не биха се снимали и с труповете по улиците.

Или морализаторството би трябвало да бъде оставено на назад във времето, тъй като това е натурален механизъм на човешката душeвност да се оправи с ужаса на войната и съществуването въобще.

В своята бяла, спретната църква ни чака отец Андрий. През последните месеци се е трансформирал в макабрен екскурзовод: на Володимир Зеленски, на Борис Джонсън, на Урсула фон дер Лайен…



Църквата „ Св. Андрий “ в Буча. Снимка: КлинКлин

Да се докоснеш до всеки един погубен

" Зад църквата имаше два рова със 116 тела, измежду тях 30 дами и 3 деца. Тези хора бяха заровени тук, тъй като всички коли, отиващи към гробищата, бяха унищожавани. Повечето убити са били на неверното място в неверното време. Разстреляни са просто по този начин. Много от тях с вързани ръце. В Буча нямаше дейни военни дейности и няма по какъв начин да бъде обяснено убийството на 400 цивилни ", споделя отец Андрий.

В светата обител сега опяват мъртвите, а помещението е изцяло изпразнено като се изключи изложба от фотоси на убитите. Отецът ни демонстрира още изображения и видеа от телефона си. На една от тях се виждат останките на изгорено тяло – единствено череп и гръбнак . Останалите фотоси са даже по-противни. Но той упорства да гледаме.

" Случаите на изнасилвания, грабежи и побои са безчет. А когато се завърнаха в Русия, доста от причинителите получиха награди ", умерено изяснява и прибавя: " Тези съветски бойци имаха доста ненавист в себе си, тъй като не можеха да стигнат до Киев ".

Това простичко пояснение е задоволително за отеца. Нима всяко принуждение не изхожда първо от ненавист към себе си, а по-късно и ненавист към близък си? Отец Андрий пресича моралните разсъждения саркастично: " Нямах време да разговарям на метафизичен тематики с окупаторите ".



Кръст в памет на починалите в Буча. Намира се върху мястото, където е бил всеобщият гроб със 116 души. В момента те са препогребани независимо. На мястото също по този начин се складират плочки за ремонт на града. Снимка: КлинКлин

Патриарх Кирил и поддръжката за войната

Руската експанзия води до разединение в локалната черква, като част от свещениците остават под религиозната власт на Московския патриархат, а друга се отделя в Украинската черква. Подкрепата за войната от страна на съветския, който е с искания за лидер на православния свят , обаче шокира всички:

" Изненада за нас е, че той се назовава патриарх и даже християнин. Само чуйте какво споделя той: че Киев е негова канонична територия. Свещениците се обръщат към миряните си, не приказват за земите им. Говорят за тях като за свои деца. Не като за благосъстоятелност. Руските войски и патриарха не им пука за хората, а за територията – те имат имперски упоритости . Когато не покоряват дадени градове – те просто ги унищожават, както в Мариупол.  Куршумите не вършиха разлика сред храмовете на едната и другата черква. На бомбите също не им пука. Знам за убити свещеници, които подкрепяха Русия ", разяснява отец Андрий.

Запитан дали би дал прошка на бойците, направили зверствата в Буча, в случай че някой ден се върнат и го помолят за това – дава отговор незабавно: " Да, несъмнено. Разкайващите се хора молят за амнистия. В гроба зад църквата имаше място за 4 съветски бойци и това демонстрира, че се отнасяме към тях по християнски. Ние не сме животни и знаем, че би трябвало да ги погребем. Искаме да сме разнообразни от тях, да сме по-добри. "

С това диалогът ни завършва и отецът ни оставя. В храма влизат две млади момчета и момиче с расти. Снимат и се майтапят между тях.



Отец Андрий в Буча. Снимка: КлинКлин

Препечатваме репортажа на Калоян Константинов от Украйна от

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР