Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас, разговаря по

...
Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас, разговаря по
Коментари Харесай

Ивицата Газа на крачка от мира: Хамас одобри предложение за спиране на огъня

" Исмаил Хания, началник на политическото бюро на " Хамас ", беседва по телефона с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и египетския министър на разузнаването Абас Камел и ги осведоми, че " Хамас " е одобрил тяхното предложение за съглашение за преустановяване на огъня ", се споделя в официално съобщение, оповестено на уеб страницата на " Хамас " и представено от Агенция Франс Прес.

Не са ясни детайлностите към това предложение за прекъсване на огъня.

Изявлението на палестинската формация пристигна часове откакто Израел подреди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна атака на израелските сили против палестинския град, намиращ се на границата с Египет. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание да стартира тази атака, която съгласно него е от значително значение за унищожаването на последните батальони на ислямисткото придвижване в палестинската територия. Рафах, в южния завършек на линията Газа, е трансфорат в великански бежански лагер, в който по данни на Организация на обединените нации живеят 1,2 милиона палестинци, т.е. половината от популацията на територията, множеството от които са разселени лица.

 

Европейският съюз и Франция обаче приканиха днес Тел Авив да не подхваща военна интервенция. 

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани Израел да се откаже от проектите си. Европейският съюз и интернационалната общественост " могат и би трябвало " да работят, с цел да предотвратят интервенцията, посочи той в обява в обществената мрежа " Екс ". Борел предизвести, че " израелските заповеди за евакуация на цивилни в Рафах предвещават най-лошото: още войни и апетит ".

 

" Хамас ", от своя страна, предизвести, че една такава атака " няма да е пикник " за израелската войска.

Израелските заповеди за пренасяне на палестинците от Рафах са нечовешки и рискуват да ги изложат на още по-голяма заплаха и страдалчество, се споделя и в изказване на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР