Името Алберт Айнщайн е синоним за гений и въпреки че

...
Името Алберт Айнщайн е синоним за гений и въпреки че
Коментари Харесай

Странностите на Айнщайн, за които са знаели само неговите близки

Името Алберт Айнщайн е синоним за талант и макар че достиженията му във физиката са неоспорими, вкъщи той е показвал много по-различно лице. Към най-близките си хора той е бил много недопечен.

Айнщайн е бил доста придирчив към близките. Всеки, който споделял един покрив с него, трябвало да следва съответни условия. Не е съумял да бъде предан към никоя от съпругите си и е бил изцяло апатичен към децата си.

Това държание обаче било оправдавано и от фамилията му, и от обществото, защото било ясно, че Айнщайн ще е измежду най-великите мозъци.

Когато среща първата си брачна половинка Милева Марич, Айнщайн е единствено на 17 години, а тя – на 23 години. Родителите му били изрично срещу този брак, само че той ясно посочил, че няма да се съобрази с мнението им.

Твърдял е, че е изгубил мозъка си от обич и по тази причина двамата подписват брак. Романсът обаче не траел дълго. След сватбата Милева ражда дъщеричка, само че и двамата били прекомерно млади за родители и я дават за осиновяване. За тайната щерка на Айнщайн се схваща едвам през 1997 година.

Когато заживели дружно, Айнщайн сложил на брачната половинка си няколко условия, с цел да останат дружно. Сред тях били да се грижи за облеклото му, да му носи храна в кабинета, да не демонстрира жестове на деликатност към него на обществени места и когато я помоли, да напусне общата им спалня.

Въпреки че тези условия изглеждали налудничава, Милева ги спазвала покорно. Тя ражда две момчета – Ханс и Едуард, а до появята на третото им дете физикът към този момент изцяло бил изгубил интерес към нея.

 Странностите на Айнщайн, за които са знаели единствено неговите близки

Бракът им завършва публично през 1919 година, 17 години откакто е подписан, а те се разделят 5 години преди развода си. При поделянето на имуществото Айнщайн изискал да резервира дома и движимостите си и заречен на Милева парите от Нобеловата премия, която бил уверен, че ще завоюва.

Той в действителност се трансформира в Нобелов лауреат и откакто изпраща парите на някогашната си брачна половинка, стопира да се интересува от нея. Тя страдала от тежка меланхолия след развода.

Айнщайн обаче бързо открива нова обич в лицето на братовчедка си Елза. Двамата се женят небрежно, а Елза изглеждала идеалната половинка за него – отстъпчива и склонна на огромни взаимни отстъпки.

Наложило се да ги прави, тъй като през годините взаимен живот с гения той ѝ изневерявал непрестанно и даже водил любовниците си в дома им. Бракът им просъществувал до гибелта ѝ през 1936 година.

Айнщайн живее още 2 десетилетия и преди гибелта си споделял, че въпреки и хората да го считат за талант в връзките с противоположния пол той се е държал като цялостен простак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР