Именно в академичните аудитории се раждат промените, които после и

...
Именно в академичните аудитории се раждат промените, които после и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории

„ Именно в университетските аудитории се раждат измененията, които след това и политици, и администрации, и бизнес реализират на процедура. Неслучайно най-силните, водещите страни в света са тези, които имат университети на първите 100 места в света. Защото измененията, тръгващи от академичната общественост, минават след това във всички сфери на публичния живот ". Това съобщи министърът на правораздаването доцент доктор Атанас Славов при откриването на Месеца на обществената администрация в Нов български университет през днешния ден. Организатор на събитието са департаментите по „ Право " и „ Администрация и ръководство ". А министърът на правораздаването бе първият преподавател.

„ Радостен съм, че имаме опция да приветстваме персонално министъра на правораздаването ", сподели ръководителят на департамент „ Право " в Нов български университет проф. доктор Веселин Вучков.

Пред студентите и преподавателите Славов открои триадата идея-политики-законодателство. И подчертава върху основната роля на институциите и администрацията за превръщането на една добра концепция в нещо, което трансформира модела на ръководство на страната и дава действителен резултат в обозримия небосвод на една-две години.
Мандатът на последното 49-то Народно заседание е почнал с промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждане на института за без значение следствие на основния прокурор, въвел действително стандарти, които години наред сме отказвали да въведем като страна. Но: „ Още два пъти в границите на идващите три месеца променихме Закон за съдебната власт в същата онази материя, по която бяхме взели първото решение. И това се случва, тъй като избрани институции в правосъдната власт не били тъкмо разбрали какво е имал поради законодателят! Т.е. когато в избрана сфера законите се трансформират по-бързо, в сравнение с се случват кинофестивалите в страната ни, имаме проблем ", илюстрира доцент доктор Славов.

В лекцията си министърът очерта и пътя от ценностните, идейно-политически стратегии на партиите до превръщането им в съответни законодателни решения „ по този начин, че на финала да реализираме резултат, а не безпорядък в системата ". Пътят минава през предизборни, управнически, законодателни, оперативни стратегии и ролята на положителната администрация, загрижена за общественото богатство, акцентира Атанас Славов.

Приоритетите на сегашния екип на Министерството на правораздаването са самостоятелното, качествено, дейно правораздаване, което се реализира с гаранциите за самостоятелност на съда и за отчетност на прокуратурата, съобщи още доцент доктор Славов. Предстои и да бъде оповестена концепцията на нов закон за лобирането.

На финала министърът насочи апел към студентите: „ Да работиш за идея, за концепция, за институция, която има задача да трансформира живота на хората за мен най-малко постоянно е било по-високият тласък. Не се отхвърляйте от кариера в обществения бранш, страната ни има потребност от вашите познания, а обществото ни ще оцени този избор ".

В рамките на Месеца на обществената администрация в Нов български университет ще бъдат извършени обществени лекции от специалисти в разнообразни държавни администрации и органи на правосъдната власт. Сред тях са заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ адв. Лилия Симеонова и шефът на дирекция „ Процесуално посланичество пред Европейски съд по правата на човека " към Министерството на право
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР