Имената на три видни личности ще бъдат предложени за тазгодишни

...
Имената на три видни личности ще бъдат предложени за тазгодишни
Коментари Харесай

Три видни личности с номинация за Почетен гражданин на Сливен

Имената на три видни персони ще бъдат препоръчани за тазгодишни носители на званието „ Почетен жител на град Сливен и общината “.На съвещание на Комисията по символика на 30 август са прегледани и подкрепени и трите номинации.

Първата номинация е на Инициативен комитет за почитане със званието „ Почетен жител на град Сливен и общината “ на Георги Тодоров Попов. Роден е в Сливен. Завършва ППМГ „ Добри Чинтулов “. Продължава своето обучение по едно и също време в Националната музикална академия „ П. Владигеров “ в София и АМТИИ „ А. Диамандиев “ в Пловдив. Притежава магистърска степен по оркестрово диригентство и музикална педагогика. Създател и началник от 2006 година до момента на „ Колегиум Осанна “. Композитор на свободна процедура. Преподавател в НЧ „ Славянска сказка “, в театралния департамент на Нов български университет в НУФИ „ Филип Кутев “ – Котел. Автор на камерни инструментални творби, кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов, кантати върху старобългарски текстове. Автор е на музика за над 150 театрални представления и кинопродукции в България и чужбина. Носител е на десетки награди.

Второто предложение е за Юлия Стоянова Кръстева. То е импортирано от ректора на Бургаския свободен университет проф-д-р Милен Балтов. Юлия Кръстева е родом от Сливен. От дребна учи френски език. Завършва „ Френска лингвистика “ в Софийски университет през 1964 година От 1966 година живее във Франция и написа на френски език. В основата е на структуралистката литературно-философска група „ Тел Кел “. Юлия Кръстева е професор в Парижкия университет „ Дени Дидро “ и има частна процедура като психоаналитик. Редовно преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор. През 2004 година норвежкото държавно управление й дава Холбергова премия за „ новаторската работа, отдадена на въпросите, които са ситуирани в пресечната точка сред език, просвета и литература “. През 1997 година получава Орден на Почетния легион на Франция. През 2022 година тя бе първият българин, повдигнат в сан „ популярен офицер на Почетния легион “ и наречена от президента Макрон „ последната обществено известна интелектуалка “. В последната си книга „ Пътувам себе си “ тя пресъздава, в това число със снимков материал, връзката си със Сливен.

Съгласно Решение на Обществената комисия за избор на притежател на премията „ Добри Чинтулов “ за 2023 година бе определен писателят Милен Русков.Съгласно наредбите на чл.51, ал.8 от Наредбата за символиката, носителят на премията „ Добри Чинтулов “ наложително се предлага от Комисията по символика, да бъде почетен със званието „ Почетен жител “.Милен Русков е публицист и преводач от британски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на ХХIвек. Отрано е притеглен към прозата. Големият триумф го спохожда с третия му разказ „ Възвишение “. За сливенци романът е изключително скъп и забавен и с описанията на Сливен и покрайнините, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, със занимателните истории, свързани с активността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и други За творчеството си е почетен с редица награди - „ Златен век “, Националната премия за литература „ Христо Г. Данов “, Награда за литература на Европейския съюз, Националната литературна премия „ Елиас Канети “ и Националната литературна премия „ Иван Вазов “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР