Имената на 12-те творци в кампанията на БНР Българските посланици

...
Имената на 12-те творци в кампанията на БНР Българските посланици
Коментари Харесай

Ето кои са българските посланици на културата

Имената на 12-те създатели в акцията на БНР " Българските посланици на културата 2023 " бяха оповестени в сряда вечерта на тържествена гала в Софийската градска художествена изложба.

Церемонията беше открита от генералния шеф на БНР – Милен Митев. На събитието участваха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел - патрон на събитието, министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, Милена Стойчева – министър на нововъведенията и растежа и министърът на културата - Кръстю Кръстев.

И " Българските посланици на културата 2023 " са: шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, артистът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев. 

Всеки от тях получи особено направен от художника Стефан Велев плакет  " Български дипломат на културата 2023 година ".

Тази вечер честваме културата, сподели генералният шеф на БНР Милен Митев. " Когато преди две години Нина Цанева предложи тази самодейност " Българските посланици на културата ", незабавно я прегърнахме, тъй като виждаме в това капацитет за нещо огромно, нещо което да ни сплотява ", означи той. 

По думите му точно достиженията на българските културни дейци са това, което ни поставя на картата на света и ни дава най-силния дипломатически мотив.  

" Мисля, че след години, когато хората погледнат назад към днешното време, доста от разногласията и дребните тематики, които ни разделят, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на културата, на хората на изкуството, ще се запомнят във вечността ", добави Милен Митев.

Кампанията " Български посланици на културата " започва през 2021 година и цели да открои достиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, артисти, артисти, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я създали разпознаваема в международното културно пространство.

Целта на акцията е да способства за запазването на българската културна еднаквост и да показва през цялата последваща година достиженията на отличените създатели пред българите в страната и зад граница.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури с ръководител министърът на културата Кръстю Кръстев и членове: Кирил Вълчев – общоприет шеф на Българска телеграфна агенция, Райна Манджукова – изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за българите в чужбина, Снежана Йовева-Димитрова – шеф на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Димитър Стоянович – публицист в Българска национална телевизия, Митко Новков – публицист в БНР и Нина Цанева – публицист в БНР.

Снимка: Ани Петрова/БНР
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР