Имен ден: Панайот, Панталей, ПанчоДнес е Денят на всички български

...
Имен ден: Панайот, Панталей, ПанчоДнес е Денят на всички български
Коментари Харесай

Днес е Неделя на всички светии

Имен ден: Панайот, Панталей, Панчо

Днес е Денят на всички български светии. На тях е отдадена постоянно първата неделя след Петдесетница, написа " Стандарт ". 

Това е празникът, който би трябвало да ни подсети, че има герои на вярата, които макар праведния си живот и работа на Бога, са останали безименни и незнайни за света.

Затова през днешния ден православният свят чества всички светии, които със силата на Светия Дух са правили чудеса, разпространявали са Евангелието на Спасението и са наши покровители на небето.

Денят на Всички български светии е неповторим празник, оповестява pravoslavieto.com. На него Църквата отдава респект към всички исторически персони, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благоверен живот, изповядвали са в цялост Христовата религия и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал заварката сред черква, народ и страна. Българските светци въплъщават националната ни орис, тъй като всеки интервал от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са маркирани в църковния календар, на българската земя са просияли доста светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и по-късно до ново време. По време на османското иго башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, само че вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за възхвала и на тези незнайни подвижници, монаси и свети хора, отишли си безшумно и непретенциозно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния хоризонт.

Неделя на всички български светии честваме след Неделя на Всички светии - първата след Петдесетница. С възпоменанието им в богослужебния ред се изпросва молитвеното им покровителство и благословение над целия български народ.

В празничния за християните неделен ден, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска Света Литургия в храм " Вси светии ", село Чепинци на Софийска епархия ще оглави Негово преосвещенство Браницки свещеник Григорий, викарий на Софийския митрополит. Той ще бъде в съслужение с протосингела на Софийска света митрополия отец Ангел Ангелов и др духовници. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР