Имен ден днес празнуват всички, които носят Злата, Златка, Златина,

...
Имен ден днес празнуват всички, които носят Злата, Златка, Златина,
Коментари Харесай

Ето кой има повод да почерпи днес

Имен ден през днешния ден честват всички, които носят Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и други

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското иго в България. Ражда се в оскъдно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ. Рядката красота на девойката и донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото и на парчета. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна черква почитат паметта и на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна черква, Сръбската, Руската, Македонската и други я празнуват на 13 октомври, както е записано в главния източник на житието и „ Нов мартирологий “ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в национална носия.

През 2009 година по концепция на историка Пл.Павлов св. Злата Мъгленска е определена за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната организация за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява премията „ Българка на годината “ на името на Света Злата Мъгленска, която се афишира всяка година на 21 януари. За 2009 година премията е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР