Имаше два пъти контакти със семействата, ние също сме в

...
Имаше два пъти контакти със семействата, ние също сме в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Споразумението за ротацията е аз да съм министър-председателят

" Имаше два пъти контакти със фамилиите, ние също сме в непрекъснат контакт с тях ", добави министърката.

По мотив рецесията с различен транспортен съд " Руен ", на борда на който има осем български моряци, Габриел съобщи, че разполагат с информация за случилото се от първия час.

" За мен е доста значимо, че сме в непрекъсната връзка с всички институции, в това число интернационалните сътрудници, които могат да окажат подпомагане в тази извънредно сложна обстановка. За мен е най-важно положителното здраве и връщането на нашите сънародници ", сподели още вицепремиерът.

Мария Габриел разяснява и бъдещата ротация в кабинета, както и най-актуалната външнополитическа тематика през последните дни - Шенген и българското присъединение. 

Тя съобщи, че на този стадий не вижда мотив да се излиза отвън съглашението, съгласно което ще стане ротацията сред ГЕРБ и ПП-ДБ, подписано още преди шест месеца. Вицепремиерът не се съмнява, че тя ще бъде министър-председателят след март, откакто към този момент беше стартирана концепцията министър председател да бъде Бойко Борисов.

" Да се случи ротацията - това е знак на политическа зрялост. Споразумението сред двете парламентарни групи е аз да съм министър-председателят. Преди да се случи ротацията има значим миг, в който ще се даде оценка. Важно е с учен Денков да имаме изясненост за резултатите на всеки министър, поддръжката му в парламентарните групи и удовлетворението на жителите. Не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни преди шест месеца ", акцентира вицепремиерът.

" Отговорното държание на един предстоящ министър-председател е не да прави смени поради самите смени. Каквато и промяна да има, тя би трябвало да се основава на резултатите, поддръжката на парламентарните групи. Прекрасно работя с вътрешния министър Калин Стоянов. Постигнатото за Шенген е ясна оценка. Работим в необикновен синхрон. Работата му се прави оценка в Европа ", сподели още тя.

Габриел още един път удостовери, че страната ни ще отстоява присъединение и със сухопътните граници, а освен по въздух, както предлага Австрия, с цел да вдигне ветото.

" България упорства до края на годината да има доста ясна времева рамка във връзка с влизането в Шенген, разяснява тематиката Мария Габриел. България има мощна позиция заради обстоятелства и резултати, уточни тя и напомни, че Европейската комисия е признала, че имаме мощна система за ръководство на границата и България е основна за опазването на външната граница на Европейския съюз.

" Идеята за поетапно влизане в зоната за свободно придвижване не е нова, само че в случай че става дума за поетапно влизане, което ясно обрисува влизане с въздушни граници, с морски и сухопътни, за нас това би дало доста огромна изясненост и най-сетне да сумеем да се нареждаме в края на един развой ", разяснява външната министърка.

" Но единствено отчасти отсрочване на решение, без то да отива до това, което за нас е най-важно - сухопътните граници, би трябвало да продължаваме да си отстояваме правото, че България е заслужила своето влизане в Шенген, тъй като ясно способства за това Шенгенското пространство да бъде доста по-добре функциониращо.

" Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е значимо каквото и да има като спомагателни доброволни ограничения, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското съглашение, да се повдига тематиката за шенгенското пространство, което има потребност да бъде усъвършенствано ", сподели още Мария Габриел.

" България, влизайки в Шенген, може да способства шенгенското пространство да стане по-добре функциониращо и по-силно - това е аргументът, който ние използваме пред всяка една от страните - членки ", добави Габриел.

Решението на държавното управление на Нидерландия да пусне България в Шенген външната министърка дефинира като извънредно позитивен знак. По мотив предстоящото решение на Народното събрание в Хага, тя добави, че чака да има поредност.

" Когато работиш с обстоятелства и когато отчиташ едно решение за заслужено, тъй като са реализирани тези резултати, би трябвало и в Народното събрание да имаме такова решение, несъмнено, отчитайки с почитание тяхното право да дебатират и да го вземат, следвайки своите правила ", сподели още Габриел. Според нея не е изненада позицията на Унгария, която предизвести, че може да наложи несъгласие на влизането на България в Шенген поради спомагателната такса за транспорт на съветски газ. " Унгария доста ясно и по дипломатически път изрази своето виждане ", добави Габриел.

" Няма съображение да считаме, че ще има делене на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме ", успокои министърът на външните работи.

 

Тя разяснява и връзките с Русия, обтегнати през последните дни, изключително поради демонтажа на Паметника на Съветската войска.

" България е суверенна страна и взима своите решения. Изказването на Мария Захарова не е в унисон с дипломацията и на демократичността. България ще демонстрира висок звук и високо равнище на дипломация ", разяснява министърът на външните работи.

" Личното ми мнение е, че мястото на Паметника на Съветската войска е в музея. Трябва да бъде направено по метод, който не води до ново разделяне в обществото ", уточни тя.

" Отнасям се с почитание към президентската институция. Външният министър на България е този, който участва на Съвета на външните министри, където ясно се дават изводи за поредната поддръжка за Украйна и се дискутират глобите. За нас е значимо в този развой да не оставаме на позиция да дебатираме нещо, което е ясна истина - съветската експанзия в Украйна беше стартирана от Русия и Украйна е в правото си да пази териториалната си целокупност. Говорим за формулата за мир на украинския президент Зеленски. България има доста по-активна роля в три работни групи, единствено тъй като ясно отстоява своята позиция ", безапелационна бе Мария Габриел.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР