Имаш любима гора, в която се разхождаш в горещите летни

...
Имаш любима гора, в която се разхождаш в горещите летни
Коментари Харесай

Конкурс за нови защитени територии събира предложения

Имаш обичана гора, в която се разхождаш в горещите летни дни? Обичаш да посещаваш скалите в твоя регион и да гледаш света от високо? Не пропускаш година, без да се разходиш по поляните с цъфнали диви орхидеи? През пролетта се наслаждаваш на песните на разнообразни типове птици около локалната река? Вярваш, че това място е скъпо и би трябвало да бъде съхранено за бъдещите генерации без градежи, без сечи, без рудодобив? Призоваваме те да се включиш в състезанието за оповестяване на предпазени територии и вековни дървета #ЗастъпнициЗаПриродата.

Конкурсът „ Застъпници за природата “ се провежда от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ в границите на план: “Информирано гражданско присъединяване в интерес на природата “, подсилен от Финансовия механизъм на ЕИП. До 31 август 2020 двете организации ще одобряват оферти от жители за оповестяване на нови предпазени местности, естествени забележителности, поддържани резервати и вековни дървета.

Първите предпазени територии в България са оповестени през 30-те години на предишния век. Последното десетилетие (2010-2019) са оповестени под 26 кв.км нови предпазени територии, което е най-малката повърхност за девет десетилетия. От началото на годината Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласи за предпазени единствено 2 пещери във Врачанско и поречието на река Негованка до Велико Търново. (https://www.moew.government.bg/bg/ministur-dimitrov-obyavi-tri-novi-zastiteni-teritorii/)

ЦЕЛ НА КОНКУРСА
Конкурсът за оповестяване на нови предпазени територии "Застъпници за природата " е ориентиран към
жителите, които да насърчат виновните институции в опазването на неповторимата българска
природа.

КАКВО съдебна експертиза ИЗИСКВА, ЗА ДА УЧАСТВАТЕ В КОНКУРСА?
Достатъчно е да огледате природата към своето обитаемо място, да изберете най-ценните места като естествено завещание и да ги предложите за оповестяване на нова предпазена територия. Ето единствено няколко ориентировъчни образеца за такива места:
- широколистни гори в равнинни местности;
- вековни иглолистни и букови гори в планините;
- гори и остарели дървета край реките;
- забавни скални образувания;
- скъпи местообитания на редки и застрашени скотски типове (напр. сухоземни или блатни костенурки, бял или черен щъркел, мечка);
- карстови извори;
- пещери с прилепи;
- пасища и ливади с обичайно прилагане и редки растения (напр. орхидеи).

За да се включите в състезанието, е належащо да попълните този формуляр (http://balkani.org/wp-content/uploads/2020/06/Formulyar_Konkurs-Zastapnici-za-prirodata-1.docx) и да ни изпратите фотоси и карти на мястото.

СРОКОВЕ И НАГРАДИ
Предложения се одобряват до 31 август 2020 година от жители, цивилен начинания и неправителствени организации на електронен адрес: [email protected]
Всеки претендент, изпратил своето предложение, ще бъде поканен на образование за зелено покровителство, на което ще показа предлагането си за оповестяване на нова предпазена
територия и ще научи по какъв начин да я пази сполучливо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР