Иманярската дейност е най-масовата криминална проява у нас през последните

...
Иманярската дейност е най-масовата криминална проява у нас през последните
Коментари Харесай

Случаите на иманярска дейност наброяват числеността на българската армия

Иманярската активност е най-масовата престъпна демонстрация у нас през последните 30 години. Казано нагледно, случите на иманярска активност наброява числеността на българската войска. Това съставлява сериозен проблем. На път сме да останем без археологическо завещание. Затова е и тази галерия сега, с цел да забележим какво всекидневно губим. Защото губим история, губим и пари.

Това съобщи на шефът на Националния археологически институт с музей доцент Людмил Вагалински по време на конференция във връзка откриването на изложбата „ Спасени съкровища на България “, съобщи кореспондент на Novini.bg

,,Ако обществото ни не проумее какво губи, няма да се оправим. Искаме да раздвижим хората с тази галерия. Дано обществото ни проумее какво губим и да не бъде толкоз пасивно и толерантно към този вид нападения. Защото всеки в последна сметка знае кой, какво и къде копае'', добави Вагалински.

,,Зад тази галерия стои трудът на доста хора. В нея ще видите над 300 предмета, обхващати всички исторически интервали в нашата страна. Включително и такива, които са били откраднати. Имаме късмет да покажем няколко групови находки. Като да вземем за пример медните брадви от Некропола на Месембрия, римските колесници от НИМ, от музея в Пловдив. Те провокират внимание и удивление, само че за нас като експерти няма информация къде са били открити'', разяснява по тематиката археологът Кръстю Чукалев.

,,Трябва да се обърне повече внимание на законодателната база. Културното завещание не е единствено за музеите или да си чешаме егото. Държавата губи националната си еднаквост по този метод. Поради това един от належащите промени е да се класифицира понятието фалшификат на културна ценност'', съобщи на конференцията основен контрольор Емил Александров.

,,Има какво да се направи по нашето законодателство, както и във връзка с обществото. Това е плод на труда на "Гранича полиция " и на доста регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Трябва и медиите да посредничат за смяна в отношението на хората, които правят имянарски действия. За жал ние сме едни от най-големите експортьори на Балканите на културни полезности с незаконен характер'', разгласи основен контрольор Ангел Папалезов.

По думите на Папалезов към 30 000 са дейните иманяри у нас, а формираните досъдебни производства едвам към 140 за иманярски разкопки.

,,На година имаме наказани към 40 души за иманярска активност, само че множеството са или с пробация, или с санкция, или с условни присъди. Ресурсът на Министерство на вътрешните работи е ориентиран към събиране на информция, на доказателствен материал'', уточни той

,,Иманярите са търговски ориентирани, трафикът не е нещо ново. Просто в последните години интернет търговията им разреши по-достъпен метод да търгуват във всяка една точка по света'', сподели гл. контрольор Папалезов.

По отношение на частните сбирки Ангел Папалезов изясни, че в страната има регистрирани към 120 частни сбирки и добави, че сбирката на Васил Божков е част от културното завещание на България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР