Имаме време до 17 ноември да намерим решение, заяви македонският

...
Имаме време до 17 ноември да намерим решение, заяви македонският
Коментари Харесай

Заев откри ново смирение след преговорите в София

Имаме време до 17 ноември да намерим решение, съобщи македонският министър председател Зоран Заев след договарянията с българския си сътрудник Бойко Борисов, които се състояха в София.

„ България е наш огромен другар, която е направила извънредно доста за нас. Ние желаеме да намерим решение и в този миг работим оптимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, изключително, в обществените мрежи. Да не се излива яд един против различен, тъй като ние сме другари с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало “, сподели още Заев на конференция, представена от БГНЕС.

„ Опитът ми от договарянията с Гърция демонстрира, че същинското решение е, когато и двете страни излязат спечелили. Засега не сме стигнали до този миг в договарянията с България, ще продължим да беседваме, само че не посредством обществени кавги. Ще осведомяваме всъщност, само че няма да вършим шоу “, съобщи македонският министър председател.

Той счита, че тупането в гърдите е привлекателно, само че не усилва шанса за решение.

“Имахме градивни договаряния в София за гарантирането на европейско бъдеще. Все още не сме постигнали единодушие, само че има условия. Знам, че тупането по гърдите е атрактивно, само че ние няма да вършим това. Заедно може да намерим решение ”, сподели още Зоран Заев и разясни, че България не оспорва тяхната еднаквост и даде обещание в близко време да се организира взаимното съвещание на Междуправителствената комисия, както през вчерашния ден изиска вицепремиерът Екатерина Захариева.

„ Македонската еднаквост е горделивост и ще остане такава. Няма да вършим националистически театър по този въпрос “, даде обещание Заев.

Според него " нашите ясни позиции " са да продължим да работим с България. Той чака диалозите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември, когато би трябвало да се състои отсрочената с една седмица среща на министрите на външните работи на страните-членки от Европейски Съюз. Хубаво е да се реализира тогава решение, в случай че ли не остава опция през декември, добави македонският министър председател.

„ Искаме да намерим решение. Разбира се господин Каракачанов прекара забележителна част от диалозите с македонската делегация през вчерашния ден. Вярвам, че от тези диалози има другарска атмосфера, с всички детайлности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да пазят своите национални ползи и да оправдават своите политики. Но това, което е също толкоз значимо, и двете страни са длъжни да подсигуряват европейското бъдеще на района и да защитят другарството сред тях “, сподели Заев, без да дава повече детайлности за диалозите.

„ Много е значимо като прилежащи и другарски страни да вървим дружно по пътя към Европейски Съюз, подкрепяйки се взаимно, тъй като единствено тогава ще донесем прогрес на всички наши жители, което е нашата съществена задача като политици “, счита македонският министър председател.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР