Имаме повишен интерес към ваксиниране срещу Covid-19, съобщават от Регионалната

...
Имаме повишен интерес към ваксиниране срещу Covid-19, съобщават от Регионалната
Коментари Харесай

Д-р Теодора Начева, РЗИ - Силистра: Страхът от ваксинация е по-голям от боледуване - аз това не го разбирам

Имаме нараснал интерес към имунизиране против Covid-19, оповестяват от Регионалната здравна ревизия в Силистра . В същото време единствено 24 стотни разделят Силистра от влизането в тъмночервената зона на заболеваемост от ковид.
 Незабравка Кирова
От началото на имунизационния развой досега едвам 32 149 души са се решили, като половината от тях са със приключен имунизационен курс. Това прави едвам 18,7 %. Повишената интензивност се чака да е краткотрайно събитие . Поне до момента в който не стане ясно по какъв начин ще работят написаните от Министерство на здравеопазването ограничения и условия за зеления документ и дали няма да има облекчения.
За три дни от оповестяването на заповедта на министър Стойчо Кацаров над 700 души са посетили имунизационните кабинети в района. Като малко повече от половината са избрали еднодозовата ваксина Янсен, която им обезпечава заветния документ.

" Подобна краткотрайна интензивност имаше в летните месеци и още веднъж повода беше не значимостта на имунизацията, а ограниченията - т.е. дали можеш да пътуваш зад граница ", разяснява за БНР доктор Теодора Начева, шеф на РЗИ - Силистра.

" Много от хората споделят, че повече се опасяват от имунизация, а не от боледуване - аз това не го разбирам ", уточни още доктор Начева.

 доктор Теодора Начева
Едва 30 от 50 персонални лекари в Силистренска област са ангажирани с процеса на имунизация против Covid-19. 16 от тях наскоро бяха отличени от РЗИ за работата си в този сложен за всички миг. Освен тях пет екип работят на територията на района - три в Силистра и по един в лечебните заведения в Дулово и Тутракан. Като само в Тутраканска община няма нито един фамилен доктор, който да имунизира искащи от пациентската си листа.

 Незабравка Кирова
Според доктор Светла Павлова, общопрактикуващ доктор в Силистра , една от аргументите, сътрудниците й да не вземат участие в този развой е сложната логистика и организация.

" И това е поради дребния брой най-малко до момента искащи да се имунизират и като отворим една доза ваксина би трябвало да я използваме незабавно... ", уточни доктор Павлова.

Една от аргументите за така наречен антиваксърско държание, съгласно нея, е недоверието на хората към ръководещите и политическия свят и разписваните от тях закони и наредби.

 Незабравка Кирова
Заради персоналната си увереност на два фронта е доктор Енчо Василев. Той е шеф е на Центъра за незабавна здравна помощ и в така наречен си свободно време се включва в екипа за имунизации на РЗИ.

По негови наблюдения тези, които се доверяват на медицината и се имунизират са уверени и са се уведомили задоволително.

" Останалите имат вяра прекомерно доста на непроверена информация и на тайни теории. За мен е също неприемливо лекари да не дават тази информация и да не са прекалено много ангажирани с процеса на имунизиране ", уточни доктор Василев. По думите му пациентите още веднъж не бързат да постъпват в болница и при тази вълна.
 доктор Енчо Василев
" Докато губим време да се тревожим за бъдещето, губим възможностите си за сегашното ", счита още доктор Светла Павлова след към този момент втора година битка с Covid-19.

 Незабравка Кирова

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР