Имаме два пъти повече легла от необходимото, няма смисъл да

...
Имаме два пъти повече легла от необходимото, няма смисъл да
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Ще се наложи да въведем мораториум върху разкриването на нови болнични легла

„ Имаме два пъти повече кревати от нужното, няма смисъл да разкриваме нови “. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев, член на парламентарната комисия по опазването на здравето. Той означи, че средствата за опазване на здравето постоянно са били незадоволителни, а по думите му парите стават още по-недостатъчни, когато системата е нереформирана.

Сега системата е настроена по този начин, че количеството пари за дадена диагноза стигат за едни действия, само че не стигат за други, а въпросът с доплащането ще се реши с повишението на средствата за опазване на здравето, счита той.

„ Трябва да забележим кои елементи работят добре и кои области не извършват добре своите отговорности. Ще се наложи за прочут интервал мораториум върху разкриването на нови болнични кревати. Голяма част от болничните кревати в България са хронично недоизползвани “, уточни доктор Симидчиев.

Той напомни, че НЗОК не дели лечебните заведения на частни и държавни, а само финансира услугата. „ Ако хората отиват на място, където услугата се дава по-качествено, това е въпрос на избор, който цели да усъвършенства потока на потребност в системата “, означи депутатът.

Д-р Симидчиев бе безапелационен, че би трябвало да има национална здравна карта, с цел да я ясно какви са потребностите по места.

Той се спря и на тематиката за публичните поръчки в опазването на здравето.

„ НЗОК не е индивид по Закона за публичните поръчки. Когато една институция има достъп до обществен запас, изразходването му би трябвало да е оптимално дейно. Ако една частна и една държавна болница имат клинична пътека, която постанова да има консумативи, закупени отнякъде, и двете институции би трябвало да купуват с едни и същи правила. В момента страните лечебни заведения би трябвало да имат публични поръчки за консумативните, а за частните беше отстранено това условие “, сподели доктор Симидчиев.

Той добави, че НЗОК разплаща, а не подписва предварителни контракти.

„ Болничните заведения, когато извършват действия, свързани с обществен запас, би трябвало да минат по Закона за публични поръчки, с цел да има тъждественост сред частните и държавни здравни заведения “, акцентира депутатът.

Той удостовери, че най-вероятно ще се наложи България да връща европейски средства, защото не са изпълнени част от дейностите по плана за незабавната помощ и парите - малко над 40 млн. евро, не могат да бъдат усвоени.

„ Със здравния министър проф. Хинков нямаме никакво разминаване в това какво би трябвало да се случи в опазването на здравето “, безапелационен бе той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР