Имаме доста забележки за начина, по който харчеше служебното правителство,

...
Имаме доста забележки за начина, по който харчеше служебното правителство,
Коментари Харесай

4 млрд. лева за пътища пак са дадени на едни „конкретни“ фирми, разкри депутатът Ивайло Мирчев


„ Имаме много забележки за метода, по който харчеше служебното държавно управление, изключително в последните месеци. Тепърва ще се видят забавни обстоятелства. Единият към този момент се вижда: сега, когато Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) е отворила ценовите оферти, на практика към 4 милиарда лв. са били обречени у кои пътностроителни компании ще попаднат. Нещо, против което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на ръководство на онази комплицирана коалиция от 4 партии “, разкри депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред БНР.

АПИ, в границите на 4 дни, когато вижда, че служебното държавно управление пада, е съумяло да отвори ценовите предложения. Това значи, че едни 4 милиарда лв. отиват в едни съответни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната социална поръчка са били отстранени по механически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години “, добави Мирчев.

По думите му постоянното държавно управление в този момент няма потребен ход, тъй като след отварянето на ценовите предложения единствената опция е да бъдат обжалвани публичните поръчки. „ Неслучайно незабавно бяха заменени шефовете на АПИ “, сподели още той.

Мирчев подчерта приоритетите пред Народното събрание и държавното управление – Бюджет 2023 и конституционната промяна на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Според него „ странната интензивност “ на основния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе остарелия модел: „ Кандидати за идващ Гешев има задоволително. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е тъкмо това, което не би трябвало да се прави. Тези, които ще го смъкват, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да създадем такива промени в Конституцията, че в никакъв случай да не се появи нов Гешев “, съобщи депутатът.

Той акцентира, че отношението на ПП-ДБ към Делян Пеевски не се е трансформирало, само че в този момент би трябвало да си приказват с него и с Движение за права и свободи поради конституционната промяна:

„ Това не е тъй като са ни станали доста симпатични. За да променим Конституцията, са ни нужни 180 гласа в Народното събрание. В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и „ Възраждане “, ще ни трябват и Българска социалистическа партия, даже и Има Такъв Народ “, сподели Мирчев.

Относно имунитетите на народните представители Мирчев уточни, че ПП-ДБ ще упорстват за използване на европейската процедура, която включва основаване на комисия, която да реши дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР