Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети

...
Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети
Коментари Харесай

Заместваме F-16, Петков проверява Южен/Турски поток за корупция

" Имаме значителен прогрес за намиране на заместващи F-16 самолети като опция на това, което сме си поръчали ".

Това изненадващо разгласи министър председателят Кирил Петков преди съвещанието на Министерския съвет през днешния ден - като един от резултатите от извършените от него срещи във Вашингтон, от където се прибра през вчерашния ден вечерта. По думите му военният министър Драгомир Заков работел интензивно " тъй че българското небе да остане предпазено ".

Самият Заков, който бе в делегацията за Съединени американски щати, обясни, че е водил диалози за опциите за " еър полисинг " в България – да се обезпечат самолети сред наличните МиГ-29 и предстоящите F-16.

Той акцентира, че към момента няма съответни резултати и всичко е в развой на развиване. По думите му от наша страна са били сложени верните въпроси. " Мисля, че от американска страна бе чуто доста добре това, което ние желаеме и това, което нас ни тормози ", сподели министърът при посещаване в Црънча, представен от Българска телеграфна агенция.

Относно машините, които вероятно би трябвало да обезпечат защитата на българското небе до идването на новите F-16, министърът сподели, че става въпрос за варианти, при които сходна празнота може да бъде запълнена – дали това ще бъдат самолети F-16 или други – към момента било рано да се каже, добави Драгомир Заков.

Така на този стадий не е ясно какви самолети идват, какъв брой, за какъв брой време, кой ще ги ръководи и прочие По информация на Клуб Z става въпрос за остарели F-16.

Както е известно, при започване на февруари министър председателят Кирил Петков и американското посолство оповестиха, че поради спирания във веригите за доставки, породени от пандемията, ще има е, с към 2 години, в доставянето на F-16 от първата поръчка, направена от държавното управление на Бойко Борисов през 2018 година Първите 4 самолета трябваше да дойдат по проект през 2023 година

Междувременно при започване на предишния месец в официално съобщение Държавният департамент съобщи, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде втората " партида " от 8 изтребители и свързани с тях боеприпаси и съоръжение на България за сумата от 1,67 милиарда $, или към 3 милиарда лв..

Тогава президентът Румен Радев предизвести, че в случай че желаеме да имаме 16 изтребителя, които да са в действителна оперативна подготвеност, с изключение на новата оферта за 3 милиарда лв., би трябвало да заплатим и оборудването по остарялата поръчка, от което сме се отказали, плюс разноските по инфраструктурата. И направи калкулацията, че това би коствало на страната към 5,5 милиарда лв.. Решението би трябвало да пристигна неотложно, тъй като България може и да не в подготвеност да носи бойно дежурство и след 2030 година, уточни президентът и някогашен командващ Военновъздушни сили.

Има ли корупция при " Турски поток "?

Днес министър председателят Кирил Петков даде поръчка и за цялостна проверка на плана " Турски поток ", настойчиво именуван от някогашния министър председател Бойко Борисов " Балкански ". Както е известно, той бе издигнат скорострелно и посредством него Русия заобикаля Украйна, която в следствие атакува, в доставките на газ за Европа.

" Нашите сътрудници виждат корупцията като главен инструмент за въздействието на Владимир Путин в района и Европа като цяло ", съобщи Петков като различен аспект от диалозите си в Съединени американски щати. И в тази връзка даде поръчка:

" Ще издам заповед за цялостна инспекция на всички аспекти на " Южен поток ". Този вид планове са тъкмо за това, което се приказва, когато корупцията се употребява за инструмент на външната политика на Путин ", съобщи Петков.

Макар министър председателят да показва спрения план " Южен поток ", става въпрос и за неговото " идейно продължение " - " Турски поток ", прецизираха от Министерския съвет в отговор на запитване на Клуб Z.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР