Имаме дефицити в отбранителната ни система, и те са системни.

...
Имаме дефицити в отбранителната ни система, и те са системни.
Коментари Харесай

Стефан Янев: Имаме системни дефицити в отбранителната ни система

Имаме дефицити в отбранителната ни система, и те са систематични. Това сподели в аудиокаста " Това е България " на Радио " Фокус " Стефан Янев, някогашен длъжностен министър-председател, министър на защитата. " Аз съм го заявявал неведнъж и в другите конгреси и при закрити порти, и намерено по медиите, че в действителност цялата българска политическа класа е в дълг към Българската войска, към чувството ни за създаване на съответни отбранителни качества и това е нещо, което персонално аз назовавам “ефект от НАТО " или “синдромът НАТО ". Затова, тъй като през 2004 година, когато България стана член на НАТО, стартира да се вихри едно такова чувство във властимащите, че видите ли, ние като сме в НАТО, към този момент има кой да ни пази ", уточни Янев.

Така, ние сме били склонни през годините да подценяваме условията на член 3 от Вашингтонския контракт, който споделя, че “всяка една държава-членка би трябвало да бъде задоволително добре фокусирана, да построява личния си защитителен капацитет, а не да разчита единствено на останалите, и на член 5 на груповата отбрана ", разясни Стефан Янев.

" В този смисъл, през годините сме се наслушали и нагледали по какъв начин професионалното управление на Българската войска, на въоръжените сили се пробва да прави някакви смислени проекти и за превъоръжаване, и за по-добра подготовка и всичко, което е належащо за създаване на същински съвременни отбранителни качества. Но от своя страна политическата класа, всички политици през годините са неглижирали значително тези претенции и са казвали, че това може да изчака, тъй като имаме обществени проблеми, имаме проблеми, които би трябвало да решаваме предпочитано, само че армията и въоръжението не са подобен приоритет ". 

Това е било по този начин в продължение на близо 20 години, обратно във времето. И сега се сблъскваме с тази реалност, в която надали не наскърбяваме мъжете и дамите в униформа и им споделяме, че вървят и основават едни отбранителни качества със остаряло въоръжение, с незадоволително добра подготовка, не задоволителна цикличност на тази подготовка и всичко останало и сме самокритични към личната си войска.

По думите на Янев, тази рецензия не би трябвало да бъде към професионалните военни, към мъжете и дами в униформа, а против нашето политическо посланичество и в изпълнителната, и в законодателната власт през годините, които не са били задоволително фокусирани върху тази тематика. " В момента, когато на километри от нас бушува война, ние в един миг се сещаме, че би трябвало незабавно да вършим нови проекти и да превъоръжаваме и модернизираме личната си войска. Но казусът тук е, че целият този развой е задоволително неподвижен и отегчителен във времето. Превъоръжаването не може да стане за една седмица или за един месец. Това са проекти, това е подготовка, контракти и натрупването на подобен капацитет освен за замяна на платформите и въоръжението, само че и за основаването на качества, тъй като качествата са комбинацията сред платформите, въоръжението и добре подготвени хора, които да ги употребяват. И целият този развой лишава време ", добави Стефан Янев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР