Image credit : EnduroSat Българската космическа фирма ЕндуроСат започна изпълнението

...
Image credit : EnduroSat Българската космическа фирма ЕндуроСат започна изпълнението
Коментари Харесай

ЕндуроСат започва изграждането на първата българска спътникова мегагрупировка

Image credit: EnduroSat

Българската галактическа компания ЕндуроСат стартира осъществяването на “Балкан ” – това е първата българска сателитна мегагрупировка, която ще се състои от над 120 изкуствени спътника!

Миналата седмица ЕндуроСат оповести в обществените мрежи, че в наличието на еврокомисаря Тиери Бретън и на Йозеф Ашбахер, общоприет шеф на Европейската галактическа организация (ЕКА), групировката “Балкан ” бе публично определена от ЕКА и Европейски Съюз за осъществяване в границите на самодейността за Допълнителни задачи към програмата “Коперник ”. Напомням на читателите, че “Коперник ” е огромна стратегия на Европейски Съюз за наблюдения и мониторинг на Земята.

Спътниците “Балкан ” ще обезпечават аналитични услуги въз основата на изкуствен интелект и услуги за мониторинг, които ще подобрят гражданската сигурност, морските наблюдения, филантропичните и екологични оценки.

“Балкан-01 ”, първият сателит, ще бъде издигнат по стандарта CubeSat от 16 единици и ще бъде оборудван с съвременна мултиспектрална камера. Изстрелването му е планувано за втората четвърт на 2024-та година.

Фирмата ЕндуроСат бе учредена през 2015 година от българския бизнесмен Райчо Райчев. Тя е измежду топ 5 най-хубави микроспътникови компании в света. Първата задача, “ЕндуроСат Уан ” бе изстреляна през 2018 година и от този момент до момента бяха изпратени в космоса още пет задачи. Последната от тях, “Тайфа-1 ”, бе издигната по поръчка на Кенийската галактическа организация и SayariLabs, и бе изстреляна с ракета “Фалкън 9 ” на 15 април 2023 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР