Има вероятност столичният район Красно село“ да остане без редовно

...
Има вероятност столичният район Красно село“ да остане без редовно
Коментари Харесай

Общинският съвет в София блокира избора на нов кмет на Красно село

Има възможност столичният регион „ Красно село “ да остане без постоянно определен областен кмет до локалните избори през есента. След съвсем 4-часови разправии през днешния ден Столичният общински съвет не съумя да избере нов кмет на мястото на досегашния Росина Станиславова, чийто пълномощия бяха прекъснати през февруари след влезнало в действие правосъдно решение за открит спор на ползи. Вместо това стана ясно, че идната седмица ще бъде изработен опит за изключителна сесия на СОС, на която още веднъж да се сложи въпросът.  

До парадоксалната обстановка се стигна, макар че на сесията на СОС бяха импортирани четири номинации, които бяха отхвърлени. „ Демократична България “ предложи за нов областен кмет Борис Милчев, който е общински консултант от тяхната коалиция. Мотивите за номинацията бе, че допреди няколко години Милчев е работил в Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община и е бил зам.-министър в Министерство на регионалното развитие и като подобен е добре осведомен с градоустройствените проблеми на столицата.

От ГЕРБ отхвърлиха да поддържат тази номинация. Управляващите в София настояха Демократична България да уточни за краткотраен кмет някой от сегашните заместници на Станиславова, защото през 2019 година тя бе определена с поддръжката на дясната коалиция. След като стана ясно, че КПКОНПИ проверява районния кмет за спор на ползи, от Демократична България снеха доверието си от Станиславова. Днес от Демократична България отхвърлиха да предложат някой от тримата заместници от екипа на Станиславова с мотив, че не ги познават и не могат да застанат зад тях. Вместо това те продължиха да упорстват за Борис Милчев.

Против и въздържал се по това предложение гласоподаваха ГЕРБ, Българска социалистическа партия, групата на ВМРО-„ Атака “ и Борис Бонев от „ Спаси София “. Управляващите в София от ГЕРБ разясниха, че избирането на нов областен кмет отвън кръга на заместниците на Станиславова ще бъде нарушаване на Закона за локалното самоуправление и локалната администрацията. Според ГЕРБ общински консултант може да бъде определен единствено за вр.и.д. кмет на цялата община, само че не и на регион. В същото време обаче от ГЕРБ също не пожелаха да предложат нито един от заместниците на Станиславова, като упорстваха, че това би трябвало да направи Демократична България. В ЗМСА написа, че „ за краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на региона се избира един от заместник-кметовете на общината, надлежно на района…Когато след преустановяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се създават. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, кмет на региона или кмет на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кмет или общински консултант “. 

Групата на Българска социалистическа партия също предложи собствен общински консултант за краткотраен кмет на „ Красно село “ – Николай Николов. Мотивът бе, че през 2019 година той към този момент бе претендент за същия регион, и че преди 4 година той е получил над 6000 гласа в „ Красно село “ и че единствено 83 гласа по-малко от Росина Станиславова не са стигнали за балотаж против кандидата на ГЕРБ. Това предложение обаче също не събра нужното болшинство, като за него гласоподаваха единствено социалистите. 

Администрацията на регион „ Красно село “ предложи за краткотраен кмет досегашния заместител на Станиславова Веселин Кирев. Това предложение въобще не бе подложено на гласоподаване.  

Независимият общински консултант Методи Лалов пък предложи до изборите „ Красно село “ да се ръководи от тримата заместници на Станиславова. Шефът на СОС Георги Георгиев не разреши да се гласоподава и това предложение. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР