Има три основни причини, заради които всяка година нямаме търпение

...
Има три основни причини, заради които всяка година нямаме търпение
Коментари Харесай

5 филма с награди и номинации, които ще видим само на София Филм Фест

Има три съществени аргументи, поради които всяка година нямаме самообладание да дойде март: тъй като най-сетне сме в месеца на пролетта, заради Оскарите и, несъмнено, поради София Филм Фест. А и какво по-хубаво от това да гледаме номинирани за най-важните оценки филми в границите на фестивала, и то тъкмо в месеца на премиите на Академията.
 Оскари 2024 - ето кои са номинираните
Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на премиите е през март

Тази година е ред на 28-ото издание на София Филм Фест и в програмата, както нормално, акцент е най-новото и най-хубавото от международното кино.

Между 13 и 31 март (в София до 5 април) ще можем да избираме всред цели 143 игрални, документални, анимационни и късометражни кино лентата. Всички тях ще гледаме в определени киносалони в София, Пловдив, Варна и Бургас. А от всяка точка в страната пък определени филми ще бъдат налични за гледане и онлайн в Neterra.tv/plus.

Ние сме подбрали пет заглавия от София Филм Фест 2024, които съгласно нас не са за изпускане. Най-малкото тъй като са едни от най-дългоочакваните от международното кино, а и тъй като са награждавани и/или номинирани за най-важните награди, като Златен глобус, БАФТА, в това число и Оскар (които се задават тази неделя, 10 март).
 Оскари 2024 - още 11 аргументи да гледаме церемонията по награждаването
Още 11 аргументи да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и " цветни " номинирани

" Заседнали "

Няма по какъв начин да не стартираме с кино лентата с цели пет номинации за Оскар. " Заседнали " ще се бори даже и в най-важната категория - за най-хубав филм. Досега премиите БАФТА го предложиха в цели седем категории, като филмът съумя да завоюва две от тях - за най-хубав кастинг и за най-хубава актриса в поддържаща роля - Да`Вайн Джой Рандолф. Заедно с сътрудника ѝ Пол Джиамати сграбчиха и по един Златен глобус от общо трите номинации за кино лентата на премиите.

С доста прозорливост и съвършен баланс сред трогателност и шеговитост режисьорът Александър Пейн споделя историята на няколко възпитаници от подготвително учебно заведение. По време на зимната почивка те са принудени да останат там, а още по-лошото е, че за техен " детегледач " е назначен раздразнителният професор Хънам. С течение на дните обаче той завързва ненадейно другарство с умния, само че стеснителен възпитаник Ангъс, както и с Мери - готвачката на учебното заведение, която скърби за загубата на сина си.

" Всички сме непознати "

След едната-единствена номинация за Златен глобус за основната роля на забележителния Андрю Скот, който обаче по този начин и не сграбчи оценката, " Всички сме непознати " навакса на премиите БАФТА. Но още веднъж единствено с номинации и без статуетка. Въпреки това филмът на режисьора и сценарист Андрю Хейг въобще не е за изпускане.

В прочувствената история за любовта и загубата са вплетени нотки на вълшебен натурализъм и смъртоносен осемдесетарски синт поп саундтрак. Във " Всички сме непознати " Андрю Скот е депресираният сценарист Адам. Той обаче съумява да излезе от релсите на сивото си всекидневие, откакто се среща с мистериозния си комшия. В ролята е Пол Мескал, а актьорският състав допълват още Клеър Фой, Джейми Бел и Картър Джон Граут.

" Солтбърн "

Това безспорно е един от най-провокативните филми, правени в последно време. Разказва историята на две момчета, които на пръв взор са цялостни противоположности, само че все пак се сприятеляват. Оливър се пробва да се приспособи като нов студент в Оксфорд и по този начин се среща с Феликс - най-популярното и харизматично момче в колежа.

След като се сближават, двамата вземат решение да прекарат лятото в имението на аристократичното семейство на Феликс. Разгул, екстравагантност, мании и надълбоко скрити секрети обаче са единствено част от нещата, в които се забъркват момчетата. В основните функции са Бари Когън, Джейкъб Елорди и Розмунд Пайк. Филмът на режисьорката Емералд Фенел има цели пет номинациия за, както и две за.

" Присила "

През 2022 година към този момент видяхме  на Баз Лурман. Сега режисьорката София Копола също ни показва част от живота на Краля на рокендрола, само че по един по-различен метод, а точно през гледната точка на неговата брачна половинка -. Филмът наблюдава любовната им история от запознанството им по време на ваучър, през всички години на бурния им брак.

В ролята на Елвис е звездата от " Еуфория " и " Солтбърн " Джейкъб Елорди, до момента в който брачната половинка му Присила е изиграна от Кейли Спейни. За осъществяването си във кино лентата актрисата е номинирана за Златен глобус, както и за Златен лъв от фестивала във Венеция.

" Паднали листа "

Хелзинки през нощта - двама самотници, които търсят първата, единствената и последната обич в живота си, се срещат инцидентно. Пътят им към задачата обаче е засенчен от алкохолизма на мъжа, изгубени телефонни номера, както и други нормални компликации, които животът сервира на търсещите благополучие.

" Паднали листа " е следващата докосваща нежна трагикомедия на финландския режисьор и сценарист Аки Каурисмаки. Филмът е оценен и от рецензията - има по една премия и номинация от фестивала в Кан, както и две номинации за Златен глобус. Едната е за най-хубав чуждоезичен филм, а другата - за най-хубава актриса в комедия или мюзикъл за осъществяването на Алма Пьойсти. В " Паднали листа " ѝ партнират Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и Яне Хютияйнен.
 Saltburn - провокативният филм, за който всички приказват, само че (май) ще остане без награди
Провокативният филм, за който всички приказват, само че (май) ще остане без награди

Ефектът Saltburn

Внимание на този София Филм Фест заслужават и филмите  " Всичко за семейство Левкович ", " Вълните на морето са дами ", " Зелена граница ", " Куклички на път ", " Момичетата си остават девойки ", " Химера " и " Прекрасни дни ".

София Филм Фест 2024 е от 13 до 31 март, а цялата стратегия е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР