Има такъв народ изостриха тона към ДБ и Изправи се

...
Има такъв народ изостриха тона към ДБ и Изправи се
Коментари Харесай

Напрежение в НС заради разговорите за кабинет

" ИТН " изостриха тона към Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". В Народното събрание Тошко Йорданов подлага на критика държанието на двете протестни партии от последните дни. Отправи тежки нападки към финансовия министър Асен Василев и сподели, че чакат " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " да премислят позициите си, тъй като от тях зависи дали договарянията ще продължат.

Слави Трифонов написа във Facebook,че до момента е имало опция за сформиране на държавно управление, с цел да бъде умерено в страната, само че тъкмо в този миг Христо Иванов взривява ситуацията и слага под подозрение постигнатото досега, с което ускорява страната към нови избори. Според Трифонов, в случай че не се върне здравият разсъдък и партиите не се сетят кой е главният зложелател, ще се отиде към предварителни избори и виновността за това ще е на двете протестни партии.

От Има Такъв Народ втвърдиха тона след вчерашните заявления на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Тошко Йорданов прочете остра декларация също от парламентарната естрада. Подчерта, че на срещата им с двете обединения преди четири дни, те не са поставяли условия.



" На тази среща от Демократична България изрично обявиха, че нямат и няма да имат искания по отношение на личностите, които ще съставляват бъдещата политическа власт. Ние не знаем какво се е случило през миналите 4 дни, само че тази позиция очевидно е радикално изменена ", сподели Тошко Йорданов.

Той отхвърли Движение за права и свободи да има въздействие върху образуването на кабинет.

" След срещите с Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме! " там имаше цялостно единодушие по цели. С Българска социалистическа партия имаше известни разминавания в посоките, с Движение за права и свободи тотално разминаване. Те прелестно заеха, че ние въздействие на Движение за права и свободи в кабинет наш е неуместно да допусне и сме го заявявали в очите и на неофициални диалози и на публични диалози. Да се приказва тая мантра от през вчерашния ден, че прозира дългата ръка на Движение за права и свободи. Това е мазна неистина изречена от народен представител ", сподели Тошко Йорданов.



" Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " дадоха отговор незабавно, че не престават да упорстват за съглашение и гаранции, че в пректокабинетът няма да се позволява въздействието на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Коментираха, че още не са получили съответни отговори на въпросите, които сложиха през вчерашния ден.

" Ние оставаме в очакване сътрудниците от Има Такъв Народ да покажат състав на Министерския съвет, който оферират, да дадат формулата и да кажат дали в действителност ще има ясни задължения по съответни политики. И в светлината на това ние ще преценим дали Демократична България ще поддържа това предложение. Не може да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласоподава, другояче ще бъде упрекнат, че той е провокирал изборите. Няма нищо ужасно в изборите първо. И второ - изборите ще бъдат провокирани от умеенето или неумението на мандатоносителя, тъй като това е отговорност, която е дадена и от обществото и от Конституцията ", сподели Христо Иванов.





" Настояваме за съглашение с НТН, в които се показва политиките, зад които заставаме. Това са правосъдната промяна, това са обществените политики с преизчисляването на пенсиите, с поддръжка за фамилиите с деца, с ясна поддръжка за бизнеса, с проверка на предходното ръководство. Но и с явен ангажимент - препотвърден от Има Такъв Народ, че присъединяване на ГЕРБ-ДПС, другарските им кръгове и олигархичните им среди няма да бъде позволено в идващото ръководство ", съобщи от своя страна Мая Манолова.



На думите на Иванов и Манолова, които през вчерашния ден показаха служебните министри на финансите, стопанската система и образованието като хора, които задават високи стандарти и биха могли да продължат в един постоянен кабинет, Тошко Йорданов през днешния ден отговори с обвиняване към Асен Василев. Заяви, че е банкрутирал компания и е бил съден за кражба на интелектуална благосъстоятелност, по тази причина не може да откри място в проектокабинета им.

" Господин Христо Иванов от трибуната на Народно събрание си разреши не просто да изяви искания по отношение на кабинета, а уточни съответни персони, които би трябвало да седнат в министерски кресла. Той уточни следните имена и това са министри от настоящия служебния кабинет - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, поради тяхната експертиза и морална непорочност. Дали това е по този начин? Според нас човек, откраднал интелектуална благосъстоятелност, нещо което е потвърдено в Лондонския съд, не би трябвало да бъде български министър. Господин Христо Иванов и госпожа Мая Манолова - вие очевидно не осъзнавате, че с дейностите си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива предостатъчно ръце, тъй като вие водите нещата към последващи избори. Ако продължавате по този начин, това ще се случи и вие ще сте отговорни ", сподели Тошко Йорданов.

Асен Василев съобщи, че е спечелил всички заведени против него каузи. И той видя интервенция на Движение за права и свободи в офанзивата против него.

" Всички каузи съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк. Така, че няма никакви проблеми. Това е от 2013-та по пресата. " 24 часа ", в случай че отворите и по този начин нататък. Но това, което мен мощно ме тормози е за какво внезапно откакто три пъти идваха при мен да ме канят за държавно управление на Има Такъв Народ в предходния състав, в този момент внезапно взеха решение, че съм проблематичен. Тук съгласно мен се вижда една доста дълга ръка на една доста координирана офанзива на Движение за права и свободи и Тошко Йорданов ", сподели Асен Василев.





По-късно от Има Такъв Народ нападнаха и икономическия министър Кирил Петков с въпрос дали не е в спор на ползи във връзка с отпусканите средства от Фонда на фондовете.

" Едно може би от най-ценните неща, които мога да кажа, че аз владея, е самостоятелност ", сподели Кирил Петков.

Всичките ни опити да разберем позицията на Движение за права и свободи към съставяне на кабинет, през днешния ден бяха отклоняване. На този декор диалозите на Българска социалистическа партия с Има Такъв Народ вървят безпрепятствено. Нинова сподели, че са постигнал единодушие по 8 целта в стопанската система, в това число и ББР да не се приватизира, и да се приказва с Брюксел да се удължи живота на мини Марица Изток. По думите ѝ диалозите се движат в безспорната политическа нормалност.

" Първо приоритетит, с цел да забележим имаме ли съвпадения върху това, което би трябвало да се свърши. Първа стъпка. И втора стъпка, като реализираме това единодушие, което е в много напреднала фаза, кажете кои министри оферирате, с цел да забележим дали това са хората, които могат да изпълнят тези политики. Събираме си Националния съвет и решаваме дефинитивно ", сподели Корнелия Нинова.



Днес. Политическите пристрастености укрепи и Слави Трифонов с,който написа във Facebook:

Бързоразвиващите се събития в последните два дни в действителност демонстрират, че политиката е мръсна игра, само че мръсната игра съществува, единствено тъй като се играе от мръсни хора. Далеч по-просто е човек да се опира на обстоятелства, а не на интриги, неистини, внушения, упоритости, мечти и стремежи.



Трифонов припомня, че след изборите Има Такъв Народ е първа политическа мощ, само че мъчно ще сформира държавно управление. Посочва, че са създали всичко належащо посредством диалози с всички политически сили, без ГЕРБ, а в експертните диалози и без Движение за права и свободи, да намерят единодушие.

" И тъкмо сега, в който тези диалози не престават, без Движение за права и свободи и ГЕРБ, тъкмо сега, в който е допустимо да има съглашение, реализира се единодушие, в това число за по този начин наречената правосъдна промяна, основава се опция да има държавно управление и успокоение в страната, тъкмо в този миг Христо Иванов взема решение да взриви ситуацията и да сложи под подозрение постигнатото досега и да ускори страната към нови избори ", написа Слави Трифонов.



Христо Иванов отговори на Слави Трифонов пред вестник " 24 часа ". Той сподели, че политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш. От " Демократична България " желаят отговори на три въпроса, с цел да поддържат държавно управление на " ИТН ":

1. Какъв е стандартът, по който ще се избират министрите и министър председателят?

2. Ще има ли документално вдишване на политически задължения, по които се чака поддръжка?

3. Каква ще е структурата на парламентарното болшинство, тъй че да изключи опцията на Движение за права и свободи и ГЕРБ да въздействат на неговите решения?

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР