Има суеверия, залегнали толкова дълбоко в нашите представи и ежедневие,

...
Има суеверия, залегнали толкова дълбоко в нашите представи и ежедневие,
Коментари Харесай

Суеверията, от които не можем да се отървем

Има суеверия, залегнали толкоз надълбоко в нашите показа и всекидневие, че дори изобщо не ги виждаме. Често изпълняваме тези свещени ритуали, без даже да се замислим за повода да го вършим.

Най-разпространените суеверия са произлезли от античните вярвания и са свързани с дълбоки исторически корени и забавни митове.

Да чукна на дърво. Този знак се извършва на автопилот от 99, 9 % от хората. Смята се, че като чукнем на дърво, ще избегнем опцията да ни се случи нещо неприятно. В предишното, дървото се е считало за " носещо духа ".

 Пукнато Огледало

Дори и в езически времена се смятало, че духът, живеещ в дървото, е бранител на здравето. Християните пък считали, че докосвайки се до дървото, се докосваш до Христос, защото кръстът, на който бил разпънат, е бил дървен.

Огледалото. Огледалото събира в себе си силата на непрекъснато оглеждащия се в него човек. Когато то се счупи, освобождава силата, а тя не всякога е позитивна. Друго е публикуваното поверие е, че счупеното огледало носи 7 години нещастна обич.

Обяснението е много прозаично. Първите стъклени огледала стартират да се вършат през петнадесети век във Венеция, и несъмнено, са извънредно скъпи.

 Подкова

Черна котка. Ако черна котка пресече пътя ви, целият ви ден ще е трагичен. За да го предотвратите, плюете в ляво и в дясно, поредно, общо по три пъти на страна. По-суеверните хора непосредствено обръщат колата или се връщат назад по пътя си, в случай че черна котка пресече пътя им.

Лошата популярност на черната котка се заражда през Средновековието, когато се вярвало, че вещиците и демоните са се превъплъщавали в черни котки.

Подкова за шанс. Дяволът отишъл при ковача и го помолил да подкове копитата му. Но ковачът не бил малоумен и приковал дявола към стената. Казал му, че ще го пусне, единствено при изискване, че обещае в никакъв случай да не прави несгоди на околните на ковача. След това закачил над вратата подковата на дявола за шанс.

Плюй през лявото рамо. На лявото ни рамо стои дявола. Плюейки през него, замазваме очите му. Научно потвърдено е, че лявото полукълбо на мозъка е отговорно за логическото мислене и затова - управлява дясната ръка.

С оглед на този факт, не давайте на някой нещо с лявата си ръка – на неприятно здраве е. Оттам идва и суеверието, че в случай че лявата длан ви сърби – ще ви сполети загуба или ще давате, а в случай че дясната длан ви сърби – ще имате облага.

Петък 13-ти. На тази дата всеки се приготвя за неприятности и неуспехи. Датата се свързва с 13-тия изменник на Тайната вечеря, и деня на разпятието на Христос – петък.

Не свиркайте у дома. Така викате неприятните сили вкъщи. Най-лошо е, в случай че го извършите по мрачно, защото тогава излизат най-злите демони.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР