Има служители в администрацията на болниците, които вземат много големи

...
Има служители в администрацията на болниците, които вземат много големи
Коментари Харесай

Доц. Тонев: В някои болници администрацията взема твърде големи заплати |

" Има чиновници в администрацията на лечебните заведения, които вземат доста огромни суми. Предстои да бъдат въведени законодателни ограничения ", заяви по Нова нюз доцент Антон Тонев, народен представител от „ Продължаваме промяната “ и ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

По думите му с тези ограничения ще се фиксира съотношението между най-ниската и най-високата заплата.

" Ако един шеф желае да има 10 000 лв. заплата, най-ниската в болничното заведение би трябвало да е не по-малко от 1500 лв. ", изясни той. И посочи, че е належащо кадрово поръчителство, възстановяване на финансовите условия и растеж на възнагражденията.

Доц. Тонев счита, че е време за промяна в опазването на здравето.

" Диагностично-свързаните групи би трябвало да сменят финансирането посредством клинични пътеки. Най-ранната опция за налагане е в средата или края на 2023 година Пилотният развой ще бъде 3 или 6 месеца, при позитивна оценка, системата ще бъде въведена навсякъде ", изясни Тонев. И добави, че за огромните лечебни заведения решенията ще се вземат централно. "

По думите му има  в признатия бюджет на НЗОК има планувани средства за нарастване на клиничните пътеки с 20-25%. Предстоят преговорни процеси. Има опция за нарастване на заплатите на медицинския личен състав. 

" Омикрон вълната подходи положително към страните от Източна Европа. Тя се движи с закъснение месец и половина. Можехме да забележим какво правеха от Запада, да следим техните ограничения. Ще почерпим опит, в случай че решенията им са сполучливи, ще се реши дали да се приложат и тук ", каза още доцент Антон Тонев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР