Има система от критерии, на базата на които се определят

...
Има система от критерии, на базата на които се определят
Коментари Харесай

Проф. Витанов обяви кога идва краят на пандемията

Има система от критерии, въз основата на които се дефинират ограничаващите ограничения. Вижда се, че ограниченията работят. Това съобщи математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Изчисленията се вършат въз основата на едно число, което съставлява носещия потенциал на средата. Според него през март нямахме доста инфектирани. Числото беше доста ниско. Удържахме го до юни. Имахме един пик по Гергьовден. След това се разхлабиха ограниченията и това число скочи от 5000 инфектирани на 5 милиона. От началото на юни навлязохме в стадий на разпространяване на вируса, в който сме и до в този момент. Както се споделя изпуснахме шарана “, изясни той.

„ След като се появи имунизацията, числата ще стартират да понижават. Епидемията от COVID-19 ще срещне затруднение и ще се ограничи. Това не е оня стаден имунитет, за който ни говореха, и който няма по какъв начин да се осъществя, с имунизацията може да се реализира “, увери математикът.

Проф. Витанов предвижда, че паднат ли дейните случаи под 100, ще се оправим с вируса. Освен това здравната система ще си отдъхне и няма да има спомагателен удар по стопанската система. Ако се имунизират 30% от популацията, ще стартира да се усеща. Ваксините са положителни. При тях компликациите са софтуерни, само че хладилници към този момент се откриха. Аз не съм в рискова група и в случай че очаквам да ми пристигна реда за имунизацията, ще се проточи до юни-юли. Ще би трябвало да диря връзки “, пошегува се проф. Витанов.

„ Доста неща би трябвало да се проучват след тази пандемия, да вземем за пример за какво смъртността е толкоз висока, би трябвало да организираме здравната си система. Такива пандемии занапред ще има, няма какво да се лъжем. Трябва да се организираме. Българският народ е болен и би трябвало да се обърне внимание на профилактиката “, акцентира той.

„ Училищата бяха затворени не толкоз от нужда, а поради напън от избрани среди. Одобрявам предлагането да се възобнови естествената форма на образование на дребните деца, защото те са доста дребна рискова група “, сподели проф. Николай Витанов.

Математикът на НОЩ изясни и каква е обстановката в страната: „ В момента на всеки три регистрирани случаи, има един нерегистриран. За да ни стане ясно, в случай че вземем данните, можем да ги умножим по 4, с цел да разберем какъв брой са инфектираните, с които се срещаме. Един на 20 е срещнал вируса и има заплаха да заразява. Затова е добре да носите защитна маска “, акцентира той.

По думите му оптимистичната прогноза за развиването на вируса идва с приложението на имунизацията. „ След 7-8 месеца този проблем ще е толкоз дребен, че няма да приказваме а него. След 5-6 месеца ще стартира всеобщата имунизацията и ще се усети. До края на годината ще сме се справили с здравната част “, предвижда проф. Витанов.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР