Има сериозно напрежение сред личните лекари. Това обяви Доц. д-р

...
Има сериозно напрежение сред личните лекари. Това обяви Доц. д-р
Коментари Харесай

Напрежението сред личните лекари се нагнетява

Има съществено напрежение измежду персоналните лекари. Това разгласи Доц. доктор Любомир Киров, ръководител на НСОПЛБ - Националното съдружие на общопрактикуващите лекари у нас по време на конференция по отношение на анкетата, проучваща готовността на джипитата за протестни дейности. Относно възможни протестни дейности доктор Киров съобщи: " Правили сме го, можем да го вършим и в случай че по този начин вървят нещата - няма да е надалеч това време ".

Пресконференцията стартира с проява на пирамидата на системата на опазването на здравето в чиято основа стоят персоналните лекари , които обикновено посрещат 85% от потребностите на популацията от здравна помощ. У нас естествено пирамидата е обърната в поза на " щраус заровил глава в пясъка " - тъй като дейностите се пренасочват към второто и третото равнище на системата - профилираната и болничната здравна помощ.

 Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски лечебни заведения
Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски лечебни заведения

НЗОК дължи на български лечебни заведения над 122 млн. лева

Личните лекари настояха за освобождение от бумащината, с която са затрупани. По думите му ужасно е превръщането в здравна активност на касовите бонове , които се издават, до момента в който това какво е станало с индивида, какво е качеството на помощта, която е получил, няма значение.

Затова и финансирането бе съпоставено с баснята за лисицата, която поканила на посетители щъркела и му сипала чорба в плитка паница . Вместо здравословно хранене - режимът е просто хранене на консерви с фасул, понякога със застояли кюфтета. Д-р Киров бе безапелационен, че с времето вместо персоналните лекари да отварят вратата дотолкоз - доколкото е належащо за пациента, са превърнати в охранители и гейткипъри.

" Връзват ни ръцете, нямаме клинична независимост, не ни разрешават да диагностицираме да лекуваме избрани болести " , безапелационен бе доктор Киров.

За да опише положението на гилдията доцент доктор Киров вкара термина " диспечиразация ", въодушевен от проф. Плочев (шеф на НЗОК) и депрофесионализация. По думите му с политиките, които се организират едни знаещи и можещи лекари се трансформират в " диспечери ", " изписвачи на предписания " .

" Това е депрофесионализация - закононарушение против най-голямата професионална група " , съобщи доктор Киров. От съсловието чакат до 2025 година всички джипита да са на възраст над 50 години. Липсата на млади фрагменти да е 100%.

" Ние се отчитаме и ни управляват най-малко 15 институции - това ли е нашата задача. Да не приказваме за другата част - преброяване на буквите, лимитите ", съобщи ръководителят на НСОПЛБ.

 Лекарите се чудят каква е истината за парите сред Министерство на здравеопазването и НЗОК
Лекарите се чудят каква е истината за парите сред Министерство на здравеопазването и НЗОК

Очакват до 30 януари дължимите суми да бъдат изплатени на ИМП

" За да има качество би трябвало да има условия. Тази бумащина - гони медицината от кабинетите " , безапелационен бе доктор Киров. Личите лекари желаеха да няма освободени от потребителска такса - всеки да заплаща, като разликата за облекчени групи хора да се покрива.

Те припомниха, че от 2012 година няма смяна в равнищата на заплащаната потребителска такса. Като проблем те регистрираха задължението да регистрират касовите бонове в НЗОК, което още един път усилва бумащината, с която са затрупани.

Проблем в новия рамков контракт съставлява скъсяването на времето за попълването на рецептурната брошура от страна на персоналния доктор - вместо 15 дни - 5. Това се отнася изключително за непривлекателните практики в отдалечените обитаеми места. Така, в случай че баба има достъп до персоналния си доктор в избран ден от седмицата - примерно сряда, когато може да се придвижи с трен, персоналният доктор няма да е в положение да и попълни рецептурната брошура, тъй че тя да получи нужните й лекарства в точния момент.

Същевременно липсва електронното опазване на здравето - за какво да вземем за пример персоналните лекари би трябвало да пращат информация на обществените служби дали децата са ваксинирани.

 Личните лекари: За разширени АГ прегледи трябват още 7 млн. лева
Личните лекари: За разширени АГ прегледи трябват още 7 млн. лева

Този бюджет би трябвало да се отдели от този за остро зародили здравни проблеми

Личните лекари упорстват още за извеждане на обособен пакет - в границите на 9 -10 млн. лева, с който да се покриват разноските за 24 часово разположение на пациента , каквото обвързване имат персоналните лекари, с цел да получават средствата от 0,11 лева на човек на месец за тази активност, по този начин ще се вкара конкурентно начало сред всички реализатори на здравна активност, които имат опция да осъществят тази процедура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР