Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще

...
Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще
Коментари Харесай

Образователният министър: Има недостиг на учители, кризата ще се задълбочава

Има сериозен дефицит на учители във всички посоки, рецесията ще се задълбочава през идващите 10 години. Това сподели пред публицисти в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той осведоми, че сред 4 000 и 4 500 учители се пенсионират годишно у нас, една част не престават да работят в системата след пенсионна възраст.

За да се овладее рецесията в системата, годишно би трябвало да постъпват два пъти повече учители. От друга страна възрастовата конструкция е такава, че младежите, които постъпват на пазара на труда, са едвам две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. Т.е. ние имаме дефицит, изясни министърът. Той съобщи, че системата на образованието е изправена пред предизвикването да обезпечи задоволително педагогичен експерти.

Красимир Вълчев разясни, че тази година не се следи рецесия в образованието, защото нарастването на възнагражденията давало резултат. Наблюдавала се наклонност, че педагози напуснали един път системата се прибирали още веднъж.

Министърът уточни, че обичайно има дефицит на учители по специалностите осведомителни технологии, британски език. Най-остър е дефицитът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки.

Важно е освен да обезпечим количествения дефицит, само че и да мотивираме по-добрите възпитаници да се включат в педагогическата специалност. В инженерните посоки също сме предвидели стипендии. Имаме огромна потребност от педагози и инженерни експерти, акцентира министърът.

За да се подтикват от ден на ден студенти да учат педагогичен специалности, ще се вкарат и спомагателни стипендии, акцентира Вълчев.

Министърът бе в Поморие, където се срещна с учители от общината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР