Има съмнения, че товарният кораб Vera Su, който заседна в

...
Има съмнения, че товарният кораб Vera Su, който заседна в
Коментари Харесай

Има съмнения, че Vera Su е наводнен умишлено

Има подозрения, че товарният транспортен съд Vera Su, който заседна в скалите край резерват Яйлата на 20 септември, е бил наводнен съзнателно.

Това съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Морска администрация “ кап. Венцислав Иванов. Както е известно при започване на седмицата ИА „ Морска администрация “ разгласи, че в машинното поделение на кораба е навлязла вода и надлежно Vera Su се води публично за потопено имущество.

Според Иванов обаче вратата, която води към машинното поделение, не е била компактно затворена. Ако това е било направено тя има изолираност, която  не би разрешила наводняването на отделението.

„ Такава врата би трябвало да бъде затворена вярно при неприятно време “, сподели кап. Иванов. Той добави, че е допустимо вода да влиза и от преградата сред машинното отделени и баластните танкове, която също да е компрометирана.

" Морска администрация " има проект за деяние за разтоварването на товара, обаче първо следствената работа би трябвало да каже дали товарът не съставлява материално доказателство, както и притежателят на кораба да удостовери, че е изоставил кораба и товара. Докато товарът е негов, не може да се направи нищо, изясни Иванов.

Никъде към кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и остатъци от товара, потвърдиха от " Морска администрация ".

Както е известно на 20 септември рано сутринта товарният транспортен съд Vera Su, пренасящ към 3000 тона азотен тор, се заби в скалите край резерват Яйлата след отклонение от предначертания курс и без опит на екипажа да избегне брега. Към момента българската страна не е потърсила отговорност на екипажа или на притежателя на кораба за неспазването на курса и за риска от възможна екологична злополука в региона. Не е тествано и доказано наличието на товарния отсек на кораба, като за съществуването само на карбамид в него се съди само от декларацията на екипажа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР