Има риск българите да платят от джоба си 2,36 млрд.

...
Има риск българите да платят от джоба си 2,36 млрд.
Коментари Харесай

Претенциите срещу България в международни арбитражни дела са за 2.36 млрд. евро

Има риск българите да платят от джоба си 2,36 милиарда евро. Това е общият размер на претенциите в интернационалните арбитражни каузи, които жители и компании водят против България, демонстрират данни на Министерство на финансите. Това съставляват 4,616 милиарда лева Евентуалната загуба на някое от основните каузи би означавало милиарди левове да бъдат платени от жителите посредством събираните от тях налози.

Делото на най-голяма стойност против България е заведено от наследниците на умрелия литовски предприемач Денис Ершов и се отнася за собствеността на сдружението “Петрол ”. Те претендират за 1,07 милиарда eвро пред арбитража на Световната банка. Другото огромно дело против България е заведено от ЧЕЗ, а претенцията е от 934 млн. евро до 1,043 милиарда евро. Делото е заведено пред Международния център за споразумяване на капиталови разногласия във Вашингтон.

За да пази ползите на страната Министерство на финансите има рамкови контракти с интернационалните адвокатски сдружения с висока известност в международен мащаб, по които заплаща сравними цени с цените по сходен жанр интернационалните каузи. За част от подписаните контракти заплаща даже под пазарните равнища. За да заплаща на адвокатските сдружения, в бюджета на Министерство на финансите годишно заделят по към 50 млн. лева.

Сумите, за които съдят Българя, са големи. Затова изходът на делата е от решаващо значение за бюджета на страната. Но вместо в тези случаи юристите и специалистите безшумно да работят, свадите не престават, което покачва риска някое от делата да бъде изгубено. Министерство на финансите (МФ) е спряло да заплаща на юристите, които пазят ползите на България в делото на ЧЕЗ за 2,13 милиарда лева, сигнализира преди дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

“Аргументите на нашата страна са солидни и непробиваеми. За да загубим делото, някой би трябвало доста да се постарае да провали нашата отбрана. И този някой дава всичко от себе си и се старае оптимално. Този някой е спрял заплащането на интернационалните юристи на България по това дело ”, написа Делян Добрев във фейсбук. “Колегите ми споделят - несъмнено желае да смени юристите и да му връщат комисионни. Не, другари! Те играят доста по на едро. Преди доста време още ви споделих, че тях ги интересуват милиардите, не милионите ”, добавя той. И упорства министър председателят Денков да предприеме дейности за отбрана на държавния интерес. “В противоположен случай ще подам сигнал в прокуратурата ”, приключва Делян Добрев.

Държавата не е спряла да заплаща на интернационалната адвокатска адвокатска фирма, която пази България по делото на ЧЕЗ, дадоха отговор от МФ. “Министерството на финансите прави обзор на предявените от адвокатската фирма фактури, като всевъзможни въпроси по отношение на фактурираните разноски са предмет на диалози сред двете страни ”, декларират от ведомството. Проблемът е, че постоянно, когато Асен Василев стане министър, има закъснение на заплащанията към юристите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР