Има резон в предложението на проф. Кантарджиев да се изследва

...
Има резон в предложението на проф. Кантарджиев да се изследва
Коментари Харесай

Д-р Цветелина Великова: Към момента няма специфичен тест, който да доказва дали човек е ваксиниран или не

" Има аргумент в предлагането на проф. Кантарджиев да се изследва кръвта на тежко болни с Cocid - 19 и постъпили в болница, само че заявили, че имат документ за ваксина, тъй като у нас броят на свъртните случаи на хора с ваксина е по-висок ", разяснява доктор Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница " Лозенец ".

Думите са и по отношение на изявлението през вчерашния ден пред БНР на проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, че Министерството на здравеопазването би трябвало да изясни дали се вземат ограничения против подправените документи на имунизираните.

" И най-важното е -  тези имунизирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина против Covid-19, взета ли им е незабавно кръв, с цел да се потвърди дали тези хора са имунизирани, или - не ", съобщи още проф. Кантарджиев.

" Към момента няма характерен тест, който да потвърждава дали човек е имунизиран или не . Но това не трябва да успокоява хората, които възнамеряват да си издадат подправени документи, за какво учените търсят способ за откриваването на такова проучване.

Все отново ние можем да изследваме повишаването на антителата при имунизиран човек. Ако има покачване на този титър, това значи, че има сложена ваксина ", разясни доктор Великова.

" За да заловим хората без ваксина, само че със документ , може да се наблюдава статистически кои имунизационни центрове или при кои лекари имаме по-голяма заболеваемост на лица с ваксина и постъпили в болница и след това умряли или тежко преболудували. Така може да се откри една неприятна процедура при някои от имунизационните центрове ", съобщи клиничният имунолог.

По думите и мужду 5 и 10 на 100 от хората, не образуват антитела след вакината.

" Това са хора над 80 години, с отслабена имунна система, с тежки хронични болести или имунодефицити. При тях приказваме за така наречен бустерната доза ", разясни доктор Великова.

Още по тематиката в звуовия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР