Има реални шансове в следващите седмици арестуваният кораб с българи

...
Има реални шансове в следващите седмици арестуваният кораб с българи
Коментари Харесай

Керемедчиев: Хамас спечели точка, примирието работи изцяло в тяхна полза

Има действителни шансове в идващите седмици " задържаният " транспортен съд с българи на борда да бъде освободен

Примирието сред Израел и " Хамас " работи напълно в интерес на " Хамас " – те реализираха своите цели: събудиха целия Арабски свят и настроиха част от международната общественост в поддръжка на Палестина и палестинските претенции.

Това мнение изрази Милен Керемедчиев, някогашен заместник-министър на външните работи и на стопанската система, по БНР. По думите му " Хамас " завоюва една точка в своя спор с Израел ", въпреки това Израел съумява да контракти освобождението на значителен брой заложници.

Примирието е краткотрайна глътка въздух. Израел няма да се съгласи на по-дълго помирение, защото това ще значи прегрупиране на силите на " Хамас ", акцентира той.

За разлика от " Хизбула ", които в Ливан – на север от Израел, по-скоро се въздържат да отворят втори фронт против Израел, хусите не се тормозят да отворят подобен фронт на юг, съобщи Керемедчиев.

" Това съответствува и с нападението на проирански милиции в Ирак против американски бази. Иран, през хусите и своите прокси армии в Ирак цели да въвлече по-активно Съединени американски щати във военните дейности, което в допълнение ще отвори напрежението сред арабските страни, Съединени американски щати и Израел. "

Запитан по какъв начин ще се отрази стопански вероятно разширение на спора, Милен Керемедчиев посочи, че подобни разтърсвания ще доведат до повишение на цените на петрола – " нещо, което Иран несъмнено желае, тъй като е един от главните експортьори на нефт и за Китай, цели повишение на приходите си за хазната ".

При " задържания " транспортен съд не може да приказваме за директна опасност за живота на екипажа. Той стои в пристанище на Йемен, екипажът е на кораба и тези от него, които не са с еврейски генезис, ще бъдат третирани като " посетители ", както бе упоменато от хусите, уточни Керемедчиев. Той прави оценка вероятността за освобождението на екипажа като огромна.

" Има реални шансове в идващите седмици да бъде реализирано съглашение и той да бъде освободен. "

Керемедчиев счита, че България би трябвало да започва и европейски старания за договаряния с хусите, които обаче " в действителност са доста сложни, тъй като те са откъснати от външния свят ". Основният медиатор следва да бъде Иран, добави той.

" Не са доста ходовете. Комуникацията е извънредно затруднена. Почти всички страни и институции изтеглиха своите представители от Йемен заради тежката война, която се води там. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР