Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство

...
Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство
Коментари Харесай

Асен Василев с първи коментар на готвения български закон „Магнитски“

Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица институции . Когато излезе първият лист " Магнитски " имахме дупка в законодателството и нямаше по какъв начин да защитим съответно държавните компании и институции. Поехме ангажимент тази празнина да бъде запълнена.

Това разяснява след съвещанието на Министерски съвет вицепремиерът Асен Василев във връзка тиражираният в общественото пространство законопроект, станал прочут като българския вид на закона " Магнитски " . Финансовият министър обаче бе безапелационен, че не е осведомен тъкмо с този вид, макар, че точно на него се приписват авторството му.

" Когато някой е глобен и това слага проблем пред финансовата система и стопанската система от болест от спомагателните наказания, този проблем би трябвало да бъде овладян ", безапелационен беше Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни разновидността за законопроекта, а той е дал " механически бележки по какъв начин да се случва процесът ". " Как ще бъде облечено законодателно това, което ние сме подали, естествено е работа на правосъдното министерство ", посочи финансист номер 1.

Тепърва следва публично разискване на окончателният законопроект, след което той ще мине през Министерски съвет и едвам тогава ще влезе в Народното събрание, напомни Василев процедурата. И беше безапелационен, че всички решения ще подлежат на обжалване и правосъден надзор.

" Магнитски не е единствения санкционен лист.  Има такива описи на Европейски Съюз, има и на Англия. Когато има заплаха за нашата система и глобите се постановат по системата SWIFT, тогава примерно банкови и държавни институции не могат да оперират на международните пазари . Това са извънредно тежки последици. В такива случаи ще се задейства законът, не по еднолична преценка на някой. Това ще става по решение на групата, в която влизат МФ, ДАНС, правосъдното министерство и други институции. Те ще преценят до какъв брой лицето съставлява заплаха за българската икономическа система ", изясни вицепремиерът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР