Има проблем в ТЕЛК, признавам“. Това заяви служебният министър на

...
Има проблем в ТЕЛК, признавам“. Това заяви служебният министър на
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Има проблем в ТЕЛК, признавам

„ Има проблем в ТЕЛК, признавам “. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев пред bTV през днешния ден в отговор на въпрос за какво се постанова хора да чакат по 5 или 6 месеца за освидетелстване.

„ Насрочил съм среща на представителите на ТЕЛК и шефовете на лечебните заведения. Трябва да се намерения за промяна на наредбата и за увеличение на заплащането и да създадем оптимизация на процеса “, добави той.

Сред аргументите за казуса в експертните лекарски комисии доктор Меджидиев уточни, че работещите там са прекомерно възрастни, а липсват искащи, които да ги заменят, ниското възнаграждение и многото време, което лишават профилираните ТЕЛК-решения. „ В момента заплащането на едно решение е 40 лева и това би трябвало да се промени “, безапелационен беше министърът.

Той разяснява и Коронавирус обстановката, като съобщи изрично, че нови ограничения няма да бъдат налагани. Страната ни се въздържа и от налагане на ограничения на идващите от Китай.

„ У нас има много прекарали болестта и имаме построен имунитет, макар по-малкото имунизирани. Ще се съобразим с решението на Европейска комисия, в случай че се вземат единни ограничения във връзка с идващите от Китай, само че ние няма да постановяваме такива. Не можем да оценяваме всеки един идващ от Китай, защото нямаме директни полети до тази страна “, сподели министър Меджидиев.

Той обаче беше безапелационен, че Европейска комисия би трябвало да приключи контракта с Pfizer/BioNTech за имунизациите против Коронавирус, като напомни, че е повдигнал този въпрос и на срещата с министрите на опазването на здравето на останалите страни, членки на Европейски Съюз.

„ Имаме голямо количество ваксини, които в този момент ще бъдат унищожени, а в този момент чакаме нова доставка на ваксини с изтичащ период на валидност. 1,3 млн. дози следва да се бракуват, а това са доста пари. Ако не, средствата за това би трябвало да бъдат възобновени от Европейска комисия “, сподели доктор Меджидиев.

По отношение на медицинските хеликоптери министърът осведоми, че до края на тази година ще имаме първия хеликоптер, а публичната поръчка за него ще бъде оповестена през февруари. Това обаче ще направи Държавният авиационен оператор, откакто поеме настоящето сдружение ХелиМед сървис.

В отговор на въпрос какво се случва с Детската болница министърът съобщи, че до 15 дни ще стартира разчистването на терена в Горна баня, който беше утвърден за плана.

Д-р Меджидиев разяснява и изказванията за дефицит на медикаменти. „ ИАЛ работи непрекъснато, авансово се следи какво ще липсва на пазара, само че би трябвало да обърнем внимание, че в цяла Европа има дефицит на медикаменти сега. Със сигурност има дефицит, само че той е краткотраен. Ще бъде решен сред 7 и 15 дни. Нека не търсим медикаментите единствено в една аптека, а лекарите да не се фиксират в един медикамент “, прикани министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР