Има повишен риск от спекула със стоки и услуги в

...
Има повишен риск от спекула със стоки и услуги в
Коментари Харесай

КЗП предупреди за риск от спекула със стоки и услуги

Има нараснал риск от далавера със артикули и услуги в обстановката на потребителска неуравновесеност, съобщи за БНР ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Той заяви, че в КЗП към този момент има над 20 тъжби за отводи на туроператори да върнат пари при опит за анулация на планувани пътувания. Става въпрос за планувани за по-късно през тази година пътувания в рискови поради сегашната обстановка с ковид места, разясни Маргаритов и посъветва да не се бърза с отменянето на планувани по-напред във времето пътувания.

„ Основният спор, който се заражда, е към кой миг можете да се откажете от пътешестване, резервирано в място, където има зародил форсмажор. Законът споделя, че можете да отмените такова пътешестване до последния миг преди тръгването, само че не споделя в кой по-ранен миг можете да го извършите. При изключителни и непредвидени условия, свързани със съответната дестинация, безусловно до часа преди потегляне потребителите могат да прекратят контракта за пътешестване и да си получат назад платените разноски “, безапелационен е Маргаритов.

Комисията за отбрана на потребителите към този момент е подготвена с годишния отчет за активността си. През 2019 година подадените тъжби и сигнали на консуматори са били над 20 хиляди.

„ Много търговци не се впечатляват от глобите, тъй като те не са задоволително високи, преглъщат ги, заплащат ги и не престават нелоялни търговски практики с много необятен отзив измежду потребителите “, сподели още Маргаритов.

По думите му, онлайн извършването на покупки става все по-популярно, като към този момент има случаи на откровени измами и заплатени огромни суми за доставка на разнообразни артикули, които по този начин и не идват. Извършителите на тези измами обаче мъчно могат да бъдат открити, отбелязва ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов и предлага да бъдем по-внимателни и при извършване на покупки през обществените мрежи.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР