Има потенциал за сътрудничество с Япония в икономическата сфера по

...
Има потенциал за сътрудничество с Япония в икономическата сфера по
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България и Япония ще си сътрудничат в икономическата сфера

Има капацитет за съдействие с Япония в икономическата сфера по линия на дребните и междинни предприятия. В България имаме доста положителни обичаи и готови експерти в областта на осведомителните технологии, което е причина за бъдещи сполучливи планове за реализация.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на работна среща с изключителния и пълномощен дипломат на Япония в България Масато Ватанабе, оповестиха от прессекретариата на президентството. По време на срещата беше разисквано положението и вероятностите за развиване на двустранните връзки. Японският посланик изрази готовността на страната си да работи за икономическото развиване на България и като образец за това уточни японска компания, която е разкрила три завода в страната ни и оказва помощ за обезпечаването на към 8 000 работни места.

Вицепрезидентът даде висока оценка на богатия продан сред двете страни в региона на културата, образованието, науката и спорта и изрази своята благодарност за годишно отпусканите стипендии за образование в Япония на български студенти и аспиранти. Посланик Ватанабе открои другарските връзки сред двете страни и акцентира нуждата те да бъдат развити. „ 2018-а година е значима както за България, по този начин и за Япония. Предстоят кръгли годишнини – 80 години от установяването на дипломатическите връзки, 60 години от тяхното възобновяване и 110 години от началото на двустранните контакти “, съобщи посланикът и добави, че 2018-а година е и от изключителна значимост за Българи в подтекста на председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Споразумението за стратегическо партньорство ЕС-Япония, което е в финален стадий на сключване, също бе част от тематиките на работната среща. Илияна Йотова и Масато Ватанабе се сплотиха към концепцията за развиването на българо-японското съдействие и отварянето на нова страница в връзките сред Брюксел и Токио. В рамките на срещата вицепрезидентът и посланикът на Япония разискаха и обстановката в Северна Корея. „ България поддържа и е част от резолюциите на Организация на обединените нации против нуклеарните опити в КНДР “, означи Илияна Йотова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР