Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и

...
Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и
Коментари Харесай

Богданов: Набелязани са мерки за оптимални цени на основни хранителни продукти

„ Има позитивни аспекти на стопанската система, само че всеки нов спор и геополитическа неустойчивост би могъл да докара до в допълнение изстудяване на стопанската система “ , съобщи министърът на стопанската система Богдан Богданов . Той акцентира, че през 2023 година се регистрира растеж на българската стопанска система .

„ Европейската банка за възобновяване и развиване и МВФ коригираха прогнозата си в позитивен аспект за спомагателен растеж на българската стопанска система. Вече виждаме растеж до близо 2%. Друг позитивен факт е, че резервираме доверието на вложителите. За първите 6 месеца от годината отчитаме равнища от 2 милиарда евро, което се приближава до миналогодишните равнища “, разяснява Богданов пред „ БНР “.

Министърът посочи, че политиката на държавното управление би трябвало да се гледа през фокуса на огромните цели – присъединение на страната към Шенген и еврозоната . По думите на икономическия министър българският пазар не е изолиран, а се въздейства от борсовите цени на горивата. Той съобщи:

„ Дерогацията на съветски нефт е с избран краен период от Европейска комисия. Трябва да създадем по този начин, че рафинерията да работи с неруски нефт, само че да продължи да работи с оптимален потенциал. Държавата ни прецизно ще следи прекосяването на „ Лукойл “ към неруски нефт. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона индустриални размери, които „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да поддържа, тъй че да не стигнем до миг, когато рафинерията ще понижи доста производството си и да освободи служащи. “

Богданов беше безапелационен, че в случай че не се извършват съответните задължения от „ Лукойл Нефтохим “ , страната може да се намеси. Министърът на стопанската система изясни, че „ Лукойл Нефтохим “ не е внасял вноската си във фонда за енергийна сигурност , тъй като по закон е трябвало да бъде получена нотификация от Европейска комисия, само че това не е било направено от служебното държавно управление и едвам в този момент кабинетът „ Денков “ е изискал такава нотификация.

„ За главната потребителска кошница, към която са насочени най-уязвимите сънародници, имаме фокусирани ограничения. Ако се наложи, ще предприемем и законодателни ограничения, с цел да може тези 15 продукта, които влизат в дребната потребителска кошница, да бъдат на допустимо най-хубави цени и то за най-уязвимите консуматори. В добър разговор сме с бизнеса “, съобщи министърът на стопанската система и посочи, че част от ограниченията е оптимален брой от продуктите да бъде локално произвеждане. Тези ограничения ще бъдат приложени преди зимния интервал “ , акцентира министърат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР