Има политически залог и това е как ще се упражнява

...
Има политически залог и това е как ще се упражнява
Коментари Харесай

Теодор Славев: Живеем в премиерска република

" Има политически залог и това е по какъв начин ще се упражнява властта след 4-ти април. Свидетели сме на една всеобхватна безпринципност. Липсват огромните хрумвания за това каква може да бъде “България на бъдещето”. Говори се за нови технологии, енергетика, по какъв начин ще се реформира стопанската система в останалите страни. Тук това нещо отсъства. Съдържателно няма доста неща ".

Това съобщи политологът Теодор Славев пред NOVA, представен от Фрогнюз.

По думите му сега се случва " ръководство на политика на страха ", което се прави премерено и съзнателно.

" Да, COVID-19 ще повлияе, ние сме в пик и това ще окаже влиание. Пандемията е разковничето на тези избори. Ако сме очевидци на картините от есента, когато хора умираха по стълбите, това ще повлияе на изборната интензивност ", уточни още Славев.

Според различен политолог - Антоний Гълъбов, има говорене и в противоположната страна.

" Виждаме политически субекти, които декларират, че COVID-19 няма, че международният капитализъм се кани да ни ограби. Има го и вторият глас, съгласно който рецесията не се ръководи добре. Това всява по-голяма неустановеност в ограниченията, в сравнение с че ръководещите насъскват боязън. Говори се, че нещата са такива и каквото и да се направи, няма да се отървем. С това спекулират партии без късмет, няма да ги загатвам ", уточни още Гълъбов.

" 30 година след приемането на Конституцията е ясно, че тя създава премиерска, а не парламентарна република. Голямата тематика за политическите партии в новото Народно заседание ще е да реализират единодушие към нуждата за нов главен закон ", счита още Гълъбов.

Независимо от идеологическите разлики сред партиите, огромна част от настояванията вървят към смяна в Конституцията. Това значи, че без значение от разликите, те могат да реализират единодушие за нуждата от това и да пренесат дебата във Велико национално заседание, добави още той.

Според Славев главните сюжет са два - държавно управление към главните партии или предварителни избори, в случай че няма опция да се образува болшинство, което да излъчи кабинет.

" Коронавирус оказва помощ на тези, които са на власт - ръзвързва ръцете за разнообразни разходи, не се прави оценка на успеваемостта от тях. Може да послужи за смокинов лист за една " коалиция на спасението ", счита още Славев.

" Обществото предишното лято излезе по улиците. Тази сила не е изчезнала. Опитът за основаване на държавно управление може да повлияе като спусък за отприщване на потенциял ", добави още той.

25% от хората, които споделят, че ще гласоподават, към момента не са решили за кого. Тепърва би трябвало да решат. Въпросът е един - за продължение на това ръководство или не. Големият въпрос е изборната интензивност. Трябва да е висока. Иначе купеният и следеният избор имат въздействие, уточни още Славев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР