„Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, но дали са

...
„Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, но дали са
Коментари Харесай

За 550 млн. лв. повече в бюджета за 2021 г. настояват от „Огнеборец"

„ Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, само че дали са задоволително, това е друга тематика " - сподели в предаването „ Преди всички " по „ Хоризонт " Венцислав Станков от Синдикат " Огнеборец " в деня на професионалния празник на пожарникарите.

„ Имайки поради броя на популацията и на пожарникарите - би трябвало да ви кажа, че имаме дефицит на пожарникари в България ", разяснява Станков.

„ Най-големият проблем при човешката немарливост изпитваме при пораждане на полските и горските пожари, само че също по този начин има доста катастрофи в промишлени предприятия, въпреки че последните 20 години нещата доста се усъвършенстваха от позиция на възстановяване на пожарната сигурност, само че постоянно има произшествия - поради техническа нередовност и други ".

Според Станков засушаването и смяната в климата също въздейства върху активността им. „ Разчитаме доста на съдействието на Министерство на защитата. Основен проблем е обезпечаването на структурата ни с летателна техника за по-бързи и съответни дейности. За момента нямаме схващане от управляващите по този проблем. Тези летателни средства няма да ги използваме единствено гасене на горски и промишлени пожари, само че и при търсене на хора посредством въздуха, за евакуация. Към момента в България няма такава основана организация - издирването и спасяването е единствено наземно ", разясни Венцислав Станков.

Това няма да е на ниска цена на страната, само че пък спасяването на човешкия живот би трябвало да е приоритет ", добави още Станков.

" В някои страни също няма такива звена, само че пък имат подписани контракти с частни компании, които да оказват помощ при дадена обстановка. В България и това не се случва все още.

Ръководството на „ Пожарна и спешна сигурност " би трябвало да намерения върху това ", счита Станков.

„ Цифрите, заложени в бюджета за 2020 година - 283 милиона лв., са извънредно незадоволителни. Изключителни проблеми изпитваме при поддържката на техниката - това един от главните ни проблеми. Поискали сме за 2021 година от Министерство на финансите нарастване на бюджета на Министерство на вътрешните работи с 300 милиона лв. - за прехрана и още 250 милиона лв. за финансови разноски ", означи още Венцислав Станков.

Във Facebook профила си министър председателят Бойко Борисов означи днешния празник на пожарникарите и сервира благодарностите си.

„ Днес, на празника на пожарникарите, желая да им благодаря. Бил съм до тях и съм виждал пред какво се изправят, с цел да изпълнят дълга си. Знам каква цена заплащат, с цел да могат да спасят живот. Не всеки е кадърен на подобен подвиг. Признателен съм им за всеотдайността и жертвоготовността, с която правят своята работа ", написа Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР