Има подценяване на приходите, надценяване на разходите. Има липси на

...
Има подценяване на приходите, надценяване на разходите. Има липси на
Коментари Харесай

Кадиев за проектобюджета: Намаляване на бюджетния дефицит до 3% ми изглежда невъзможно

" Има подценяване на приходите, надценяване на разноските. Има неналичия на някои политики, които ще се наложи да бъдат признати. Всичко това ще промени бюджета ". Това съобщи някогашният зам.-финансов министър Георги Кадиев по NOVA NEWS откакто от служебния кабинет показаха проектобюджета за 2023 година със заложен 6,4% недостиг.

" Намаляване на бюджетния недостиг до 3% тази година ми наподобява невероятно и е по-скоро игра на думи ", съобщи Кадиев и изясни, че приходите от Данък добавена стойност могат да се вдигнат, а Брутният вътрешен артикул малко е недооценен. 

Според него няма неточност в проектобюджета, в който е заложен 6,4% недостиг. " Решението да се изземе 50% от дивидентите държавните сдружения е напълно обикновено. Това че Асен Василев желае да се изземат 100%, както беше последните две години, е по-ненормално. Нормалното е да се оставят част от приходите, с цел да могат да влагат ", изясни Кадиев.

По думите на някогашния зам.-финансов министър това министерство постоянно е било консервативно и е предложило по-ниски доходи от събираемите. " През 2022 година Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " дружно не съумяха да съберат към 700 млн. лв. Данък добавена стойност, което може да ги е уплашило и в този момент са нараснали заложените доходи единствено с към 6%, а инфлацията за т.г. ще бъде сред 8-10% и 1% растеж на стопанската система. Това би означавало повече доходи за стопанската система ", безапелационен е Кадиев.

" Ако бях на мястото на депутатите, главният въпрос, който щях да задам на министъра е: " Защо няма повече доходи по Данък добавена стойност (ДДС) ", сподели Георги Кадиев. Той посочи, че никой не дава пояснение за какво тези 700 млн. лева не са събрани, което по думите му е " тежък неуспех ". " Считам, че налог свръхпечалба за банковия бранш, телекомуникационния, питателните вериги, оръжейния бизнес би могъл да се вкара еднократно за 2023 година и това би донесло единствено към 180 млн. лв.. Има какво да се прави в данъчната част, стига да желаят да го създадат ", безапелационен е той.

Кадиев изясни, че заведенията за хранене един път получиха поддръжка за цената на тока, повторно – с пониженото Данък добавена стойност. Той прикани помощта да бъде прекъсната за всички.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР