Има по-бърз и по-евтин начин от разглежданите от държавните експерти

...
Има по-бърз и по-евтин начин от разглежданите от държавните експерти
Коментари Харесай

До 2025 г. Марица-изток 2 може да мине на зелен мазут

Има по-бърз и по-евтин метод от обсъжданите от държавните специалисти разновидности за преход на въглищните ни електроцентрали за постигането на европейските екоизисквания и понижаване на изхвърляните от тях въглеродни излъчвания, считат от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ).

​Според специалистите и формалното мнение на форума, лансираната концепция ​за газифицирането на употребяваните лигнитни въглища, с цел да се запазят работните места и активността на държавната Мини " Марица-изток " няма да бъде призната от Евросъюза. Вместо тях форумът предлага да се мине на водо-въглищно гориво, или така наречен зелен мазут, който е приета и прилагана технология и може да се употребява като преходно гориво при " позеленяването " на българската енергетика и стопанска система.

От БЕМФ показват, че хранилището за въглеродни излъчвания и газификация на въглищата са комплицирани и скъпи технологии, чието внедряване е противоречиво дали ще понижи разноските на въглищните централи за настоящето закупуване на парникови газове, с цел да не заплащат тежки екосанкции за замърсяване над пределно допустимото.

И в двата случая има вложения, които би трябвало да се върнат посредством цената на тока, а при природния газ също има лъчение на нездравословни излъчвания.

От организацията показват, че към държавните мини е образуван екип от експерти от Техническия университет и Минно-геоложкия университет за геоложки изследвания къде може да се построи дълготрайно СО2-хранилище. Експертите в нея обаче обръщат внимание, че колкото по-далеч от централите се намира сходно оборудване, толкоз по-скъпо ще коства построяването и използването им.

Според експертите в енергетиката, концепцията на БЕХ за използване на технология за газификация на лигнитни въглища е от дълго време проучена и отхвърлена като опция алтернатива, също замърсяваща въздуха, въпреки и по-малко от въглищата. Така на процедура, в случай че се премине към газификация на централите, цените на излъчванията, които страната ни заплаща, ще продължат да бъдат измежду най-високите в Европейски Съюз.

Според организацията, потреблението на ​зелен мазут е по-евтино, тъй като няма развой на затопляне преди изгарянето му, а отделяните в димните газове въглеродни излъчвания, серни и азотни окиси са много под излъчванията. БЕМФ показва, че въпросното водо-въглищно гориво може да се създава на място във всяка Топлоелектрическа централа и да се гори в съществуващите котли, което по едно и също време е по-евтиният и по-високотехнологичен развой.

Така се дава късмет за дългогодишно потребление на локалните въглищни запаси, а водо-въглищни горива може да се употребява като поддържащо гориво или да се изгаря взаимно с други въглища или RDF, за понижаване на общите излъчвания, посредством дисоциацията на водата и освобождението на водород, изясняват от енергийния конгрес.

" Убедени сме, че следвайки положителните практики и сполучливите новаторски дейности на други страни в Европейски Съюз с въглищни централи, като най-малко до 2025 година Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " може да се трансформира в един високотехнологичен енергиен комплекс, който може да резервира основната си роля в българската енергетика ", изясняват от БЕМФ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР