Има опасност високите цени на горивата у нас, през последните

...
Има опасност високите цени на горивата у нас, през последните
Коментари Харесай

Икономисти: Има опасност високите цени на горивата да изядат планираните по-високи доходи през следващата година

Има заплаха високите цени на горивата у нас, през последните седмици, да „ изядат” плануваните по-високи приходи през идната година, предизвестяват икономисти.

От петролния и газов отрасъл обаче, чакат намаляване на цените в България.

За асоциацията, която съставлява нефтения бизнес, цените у нас се контролират само от интернационалния пазар.

„ Когато те се повишават, се повишават със същия тренд, като тези в Европейския съюз, когато цените на горивата в страната падат – те падат по същия метод както в останалата част на Европейския съюз”, съобщи Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, пред БТВ.

От Асоциацията прецизират, че акцизът за литър гориво у нас е най-нисък в Европа, а нефтените артикули са измежду най-евтините.„ Имайте поради, че бюджета на страната се цялостни главно с акцизи и Данък добавена стойност. В този смисъл – всяко намаление на някой от тези два съставния елемент, ще докара до намаление на бюджета на страната”, добави Бенчев.

Икономистът Румен Гълъбинов обаче счита, че високите цени на горивата към този момент са оказали въздействие на бюджета – инфлацията се е повишила и е допустимо да има резултат върху приходите ни следващата година.„ Всички заложени от в този момент индексации на приходите – нарастване на минимални работни заплати, нарастване на пенсии, обществени заплащания могат да бъдат нагледно казано или частично, или напълно „ изядени” от тази инфлация”, сподели Гълъбинов.

Според икономисти – облекчение на цените може да се реализира посредством по-ниско Данък добавена стойност за стоките от първа нужда и посредством либерализация на вноса на гориво от прилежащите страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР