Скъпият ток може да затвори училищата

...
Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток. За
Коментари Харесай

Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток. За това алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, предаде репортер на БГНЕС.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и гориви станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, написа в социалната мрежа Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета /СРСНПБ/ настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка.

От Съюза предлагат субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

„Необходимите средства за издръжка на детските градини - освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете“, посочват от там.

Прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния е също сред исканията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ предлагат на вниманието на МОН и на синдикатите спешно обсъждане на настоящите предложения и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР