Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който

...
Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който
Коментари Харесай

Журнал дьо Диманш: В България цари мафиотски манталитет и ендемична корупция


" Има нещо незряло, нещо като държание на слаб възпитаник, който напряко може да ви разсмее. Да се одобри антикорупционен закон единствено няколко дни преди започването на ротационното председателство на Европейски Съюз е прекомерно ". Това се споделя в просторен разбор на водещото френско издание " Журнал дьо Диманш " за обстановката в България.

Каквато и да бъде ефикасността на този закон, откакто българското държавно управление предприе цяла камара от ограничения и декрети, сътвори и комисия за битка с този камшик, корупцията към момента стряска Брюксел и слага България измежду трите най-корумпирани страни в Европейски Съюз, добавя френската медия.

Според " Журнал дьо Диманш " - " България е една дребна Русия - царува мафиотски нрав и в никакъв случай няма да отговори на условията на поставените критерии “ на Европейската комисия. В коментара се добавя, че 10 години след приемането си в Европейски Съюз страната не е отбелязала прогрес.

" Борбата против корупцията е региона, в която има минимален прогрес през последното десетилетие. При това макар съществуването на Механизма за съдействие и инспекция ", написа изданието. То цитира отчета на Центъра за проучване на демокрацията от 2016 г,, който се отбелязва, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки подкуп. Според Николай Стайков от фондация " Антикорупционен фонд " най-страшното е неналичието на правосъдни преследвания.

" Притеснителен е дребният брой на позволените случаи. В пандиза отиват единствено дребните, дребни риби. Нито един от основните герои от последните години не е зад решетките, даже за един ден ", споделя Стайков пред френската медия.

Според едно скорошно изследване на " Отворено общество “ под 15% от популацията има вяра в институциите и повода е корупцията, която е на всички места.

" Корупцията е на всички места. Искаш подкуп – заповядай. За яслата, за доктора, за служителя на реда или по-високо в стълбицата, с цел да се завоюва контракт, финансиран от Европейски Съюз. Столицата не демонстрира нищо от това и предлага на гостите единствено една първокласна витрина и усмивки. Трябва да посетите обаче южните квартали в полите на Витоша, с цел да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око ", написа " Журнал дьо Диманш ".

Десет фамилии си разделят благосъстоянията на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от телохранители и камери. Да живееш в Бояна или Драгалевци значи: " Аз съм богат " или " Аз съм подкупен ".

" Корупцията не се мери. Това е чувство на всеки един българин от много време насам “, споделя журналистът от в. " Сега " и експерт по европейските въпроси Светослав Терзиев. През 2016 година " Прозрачност без граници " посочваше България като страна от Европейски Съюз, където чувството за корупцията е най-остро.

Собственикът на първата самостоятелна осведомителна организация БГНЕС Любчо Нешков съумява да сътвори фамилна новинарска компания, интегрираща за пръв път на едно място вести, фотоси и видео. Той имаше гениалната концепция да се свърже с мобилен оператор и по този начин внезапно усилва продажбите си. " Вършех си своята работа, давах думата на всеки, в това число и на тези, които подлагаха на критика държавното управление ", споделя Нешков пред френското издание. Tова обаче не е по усета на всички. Санкцията не закъснява и през 2011 година получава сбит СМС, че неговият контракт е преустановен.

" Винаги е имало псевдо другарски позвънявания, странни рекомендации, само че в никакъв случай не се е стигало до там ", споделя Нешков. В България не се отива в пандиза, в случай че критикувате управляващите, само че отмъстителните ограничения са многочислени и много неприятни. Част от клиентите приключват договорите, фактурите стават непостижими. Нешков е заставен да понижи активността си.

В класацията на " Репортери без граници " България се срина от 35-о място до 109-о място по независимост на словото от 180 страни през 2017 година Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на Евросъюза. Общо 92% от българските публицисти признават за честа интервенция в тяхната работа, посредством мафиотски способи. Любчо Нешков знае много неща по този въпрос, написа още в обявата на " Журнал дьо Диманш ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР