Има неща в ежедневието ни, с които дотолкова сме свикнали,

...
Има неща в ежедневието ни, с които дотолкова сме свикнали,
Коментари Харесай

10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

Има неща в всекидневието ни, с които дотолкоз сме привикнали, че надали в никакъв случай бихме се замислили по какъв начин са стигнали до нас.

Те са постоянно в близост, тук са, откогато сме се родили, а най-вероятно ще останат и доста след нас. Оказва се обаче много години обратно в предишното предците ни също са познавали част от удобствата, с които сме привикнали.

Още в античен Китай да вземем за пример са разполагали със сеизмограф за предсказание на трусове. През 132 година прочие Хр. китайският академик Джан Хън изобретява първия апарат за предсказание на трусове. Той бил изумително прецизен в улавянето на земетръси от разстояние и не е разчитал на люшкане или придвижване на мястото, на което е ситуиран.

Сайтът list25 събра на едно място някои от нещата от нашето съвремие, изобретени още в Древността. Махаме всичко ненужно и ви представяме най-любопитните 10 от тях.

1. Палачинки

 10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

Консумираме ги постоянно на закуска, а не се и замисляме от кое място са пристигнали.  Вкусната рецепта е била позната още на античните гърци преди 2500 години. Тогава ги правели от зехтин, пшеничено брашно, мед и извара.

2. Парфюм

Ако си мислите, че произходът на нежните ароматни произведения е обвързван с французите, ще имате съществени пререкания с археолозите. Наскоро те откриха в Пиргос, Кипър, парфюмерия отпреди 4000 години. Вече знаем за какво гърците са казвали, че хубавата жена „ мирише като богиня “.

3. Душ

 10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

Преди римляните да измислят първокласните бани и спа центрове, античните гърци измислят душовете, които са много сходни на тези, които използваме и през днешния ден.

4. Футбол

Има доста теории за произхода на най-обичания през днешния ден спорт и множеството от тях са изгубени във времето. Малко прочут факт е да вземем за пример, че когато римските бойци завладяли Британия, те се забавлявали с игра, в която два почти равни тима се опитвали да запратят надута топка оттатък обрисувана на земята линия в най-далечния завършек на противниковото поле. Играта се наричала харпастум и се счита за предходник на модерния футбол.

5. Автомат за питиета и храни

 10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

В Древна Гърция използването им е била свещена. Описана от Херон Александрийски, първата такава машина е работела с монети, с цел да дава тъкмо несъмнено количество светена вода на вярващите. Депозираната паричка падала върху ястие на лостов механизъм, който отварял клапан и оттова изтичало несъмнено количество светена вода. Когато монетата падне от блюдото, клапанът се затварял и водата секвала.

6. Кънки за лед

Проучването на Федерико Форменти от Оксфордския университет демонстрира, че най-ранните кънки за лед са проектирани в южна Финландия преди 3000 години. Първоначално те били просто заострени и изгладени скотски кости, които се поставяли под обувката и хората не се пързаляли, а по-скоро плъзгали върху леда, с цел да спестят сила през студените зими.

7. Паста за зъби

 10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

Най-старата ѝ формула е основана от античните египтяни. Те смилали каменна сол, мента, черен пипер и сушени цветя от ирис и ги смесвали, тъй че да основат почистващ прахуляк. Въпреки че тази примес причинявала кървене на венците, учените считат, че в предпазването на зъбите е била много по-ефективна от веществата, които нашите прабаби и дядовци са употребили преди век.

8. Джакузи

Смята се, че египтяните били първите, които употребявали баните за лечебни цели към 2000 година прочие Хр. Древните гърци последвали образеца им, само че едвам римляните усъвършенствали практиката с изобретяването на горещите вани, които патрициите разполагали в личните си вили за лекуване и наслаждение.

9. Плувен басейн

 10 неща от нашето съвремие, изобретени още в Древността

Археолозите откриха така наречен Голяма баня, може би първия плувен басейн в историята, в античния град Мохенджо Даро в Пакистан и се счита, че е съградена през третото хилядолетие преди Новата епоха.

10. Пица

И тук античните гърци те са първите, които развиват традиция по приготвянето на невъобразим досега къс, считан от историците за първообраз на пицата. В Атина наричали този огромен и кръговиден къс „ плакос “. Той бил изработен от забъркано с ечемично брашно тесто, вода и вино. След изпичането на пая в дървена пещ гърците го подправяли със зехтин и козе сирене и го нарязвали на части, тъкмо както ние вършим с днешната пица.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР